Sedan Tanja Frenell flyttade och blev stadsbo har den lilla orten fått ett Systembolag. Plötsligt kryllar det av lodiga typer med en öl i handen. En sorglig syn.

Tanja Frenell pluggar Lärarutbildningen, år 1-6, i Umeå.
Tanja Frenell pluggar Lärarutbildningen, år 1-6, i Umeå.

Full. Hen var full när våldtäkten ägde rum.
Fullständig idioti, det där med att sätta olika värde på människor utifrån hudfärg eller härkomst.
Full av skit, politikers prat. Alla vet det. När valet är över spelar ett storslaget löfte ingen roll. När någon vunnit handlar det om att utöva sin politik så bra som möjligt, hålla budgeten, hålla huvudet över vattenytan.
Full. Jag känner mig full. Helt nykter är jag, men skallen dunkar, hjärtat slår, blicken är grumlig och färgerna verkar gladare, leendena bredare och musiken dansvänligare. Vad händer? Is this love, is this love, is this love, is this love that I’m feeleing?

Alkohol. Ett berusningsmedel. Alkohol har den vita mannen använt som övertalningsmetod när det stora nya landet Amerika skulle sättas under den vita mannens vingar. Alkohol har övertalat många till både njutning och diverse olagligheter. Jag såg nyligen i tidningen att två män hade kastat ölburkar på en främmande kvinna vid tågstationen. Konstig grej att göra.

Lena Asplund motionerar återigen om sänkt ålder för att få inhandla sprit på Systembolaget. 18-åringar bör få göra mer än bara gifta sig, bli statsminister och kriga enligt henne. ”Dubbelmoral” kallar hon det, att man inte får gå på Systemet fast man kan gå å fylla ner sig på krogen.

Jag är uppväxt i en liten ort söder om Sundsvall. Sedan jag lämnade omnejden och blev stadsbo har den lilla orten fått ett Systembolag. Plötsligt kryllar det med lodiga typer med en öl i handen jämfört med hur det var när jag cyklade med pant och handlade och stod i som barn. Det är de där klassiska äldre öllodisarna. Och unga. Unga lodisar. Missbrukare av olika slag.

Unga människor och gamla är lika mycket värda. Alla människor har samma värde. När man stoppar sprängämnen i leksaker som man sprider till barnen känns det ändock hårdare än om man skulle sätta det på vuxnas leksaker. Fast vi är lika mycket värda. På liknande sätt känner åtminstone jag att dom där unga ”lodisarna” är än sorgligare att se än klassikerna, de äldre.

När jag var yngre var jag mäkta irriterad över just detta med Systembolaget – att det är en konstig tjugoårsgräns trots att man är myndig och egentligen ska räknas som vuxen. Men nu ser jag en viss fördel med den. Kanske är det förminskande mot artonåringarna, men hellre de än att det blir än fler unga som dräggar framför Systemet.
Det ska börjas i tid. Sägs det i och för sig.

Tanja Frenell