Studiemedlen är för snålt tilltagna, menar många. Johan Marklund tycker tvärtom att studielånet blivit för stort – vilket gör att skulden inför framtiden bara växer.

Johan Marklund läser kulturjournalist-programmet och gör i höst praktik på Vertex redaktion.

Varje år höjs det belopp man som studerande får av CSN, ifall man nu sökt studiemedel. Visst är det trevligt med mer pengar på kontot – men behövs de verkligen?
För snart två år sedan började jag ta studielån. De första månaderna fick jag ut kring 8 200 kr/månad. En helt okej summa att leva på som ensam student. Man överlever utan att svälta och har ändå råd att roa sig på helgerna.
Ett år senare får man ut närmare 8 900 kr varje månad, drygt 700 kr mer. Inte illa, tänker man självklart till en början. ”Future-Johan” tar hand om den där växande skulden, tänker jag för mig själv den 25:e varje månad. Nu kunde man kanske köpa in lite mer mat och roa sig ännu lite mer mellan uppgifterna i skolan.

2013 KOMMER MAN ATT FÅ ut över 9 000 kr, ser jag. En hisnande siffra för en stackars student som lärt sig leva på de där 8200 kronorna. Det är då man börjar fundera – hur mycket behöver vi egentligen dessa extra hundralappar varje månad? Förut klarade man sig ju på flera hundra kronor mindre.
Det kan finnas en rad anledningar till varför CSN väljer att höja studenternas bidrag och lån varje år. Och visst kan det vara bra med mer pengar varje månad. Men de senaste två åren har lånedelen höjts med 700kr, varje månad.
Tar man då studielån i runt nio månader innebär det en extra skuld på 6 300 kr.

SJÄLVKLART FÖRSTÅR JAG ATT man vill följa inflationen och höja medlena utifrån den aspekten – och det är ju helt riktigt. Kostnaderna i samhället ökar för alla och då ska även studenterna kunna hänga med.
Men är det verkligen nödvändigt med en så stor höjning? Klarar vi oss inte på mycket mindre än det? Jag har inget emot pengar, men jag vill heller inte ha en större skuld. Inte större än nödvändigt i alla fall.

JOHAN MARKLUND