Alex Schulmans och Sigge Eklunds föreläsning på campus, om vikten av att våga misslyckas, kan kompletteras av Ruben Östlunds metod att tackla besvikelsen.

Oskar Carlsson läser journalist-programmet i Umeå. Foto: Sofia Sundström.
Oskar Carlsson läser journalist-programmet i Umeå. Foto: Sofia Sundström.

I ett sex minuter långt Youtube-klipp skildras Ruben Östlund tillsammans med kollegan och producenten Erik Hemmendorff då de i ett hotellrum i New York blir varse om den uteblivna Oscar-nomineringen. Inför beskedet käkar de äpplen, skojar i nervös väntan, hånar konkurrenter och förminskar världskända Hollywood-skådisar.

Sen kommer domen: Deras film, Force Majeure (Turist), blir utan nominering. Östlund går ur bild, men vi hör hans stön och skrik. Hemmendorff försöker trösta den förkrossade regissören: ”Nej, nej! Ta inte av dig, ta inte av dig…”

Östlunds ”man cry” är således inte på allvar. Allt är en humoristisk bagatellisering av ett misslyckande. Men besvikna torde de vara ändå, det vore konstigt annars. En Oscar-nominering hade varit en milstolpe i deras respektive karriärer. Nu blev det inte så.

Östlund har den senaste tiden annars varit en regissör som lyckats med det mesta. Nyligen hämtade Force Majeure hem otaliga Guldbaggar på en gala där Östlund blev den stora vinnaren. Med ett filmskapande där kameravinklar sitter bergfast gjutna i vardagsbetong, och där scener klipps så sällan att du som tittare själv till slut deltagande känner doften av huvudkaraktärens nervösa armsvett, är han en regissör med en unik prägel.

Kritikerna är däremot inte samlade i sitt tycke. Svala recensioner har förföljt honom sen starten. Kanske är hans skapande för komplext; för ingående för att vara underhållning i mångas ögon; filmer som aldrig riktigt knyts ihop; filmer där varje skeende inte förklaras pedagogiskt för gemene betraktare.

De kritiska röster som höjs lämnar dock Östlund obrydd. Han raljerar i stället över det. Precis som sitt ”man cry” på Youtube. Eller som när en av hans filmer sågades vid fotknölarna, och hur han då bifogade kritiken på insidan av dvd-fodralet då filmen gavs ut. Kanske en aning arrogant, eller bara genomgående genialiskt.

Några andra som gillar att skämta om egna motgångar är Alex Schulman och Sigge Eklund. Den numera rikskända podcast-duon föreläste nyligen här på Umeå universitet om att nå ut i mediebranschen. Två personer som oräkneliga gånger fått erfara misslyckanden på väg till det ljus av framgång de nu skiner i. En föreläsning som undantagslöst handlade om just detta.

Dråpliga tillbakablickar på hårda år visades, komiska anekdoter levererades. Deras motgångar garvades bort av publiken. Slutsatsen stod mellan raderna och löd: Våga misslyckas, det är en del i framgången.

Och när det åstadkomna inte alltid uppskattas, gör som Östlund: Skämta bort fördömandet.

Oskar Carlsson