Äntligen Game of Thrones-säsong igen – men Magnus F. Bergström bävar lite inför framtiden för projektet, då George R.R Martin brukar ta väldigt god tid på sig för att att skriva nästa bok i serien.

Magnus F. Bergström.
Magnus F. Bergström.

Liksom hundratusentals andra är jag salig över att den tredje säsongen av Game of Thrones äntligen rullar på tv. Det var länge sedan en serie kunde få ett års väntetid att kännas så länge. Och om bara några veckor inleds en ny vänteperiod, inför den fjärde upplagan nästa vår.

EPISKA PROJEKT av det här måttet fascinerar mig. Game of Thrones torde vara en av de mest framgångsrika tv-produktionerna någonsin som baseras på litterär förlaga. Upp till två säsonger av serien bygger på en av de planerat sju böckerna i George R.R. Martins romanserie, vilket gör att det till slut kan ta över tio år innan tv-adaptionen är helt färdigställd.

AV DE SJU ROMANERNA har dessutom bara fem hittills kommit ut. Anledning till oro för många, eftersom författaren har tagit i snitt fem år på sig mellan varje bok. Nervösa fans hoppas att 64-åringen ska lägga på ett kol för att inte hamna i samma situation som Robert Jordan och gå bort strax före sista texten publicerats.

FÖR EGEN DEL SER JAG mycket annat som ska klaffa. Tio år är lång tid där mycket kan hända, inte bara för de äldre skådespelarna i tv-ensemblen. Det breda konceptet, med politiska intriger bland en uppsjö av namngivna karaktärer, gör att varje avhopp eller liknande kan få avsevärd inverkan på en tv-serie som redan är ett modernt kulturfenomen. En spännande och vågad produktion, både på och utanför skärmen.

MAGNUS F. BERGSTRÖM