Mer färg och mindre svärta. Och att allas studier ska gå bra här i trygga priviligierade Umeå. Det hoppas Greta Hansson Vikström på när sommaren går mot höst.

Vi kanske bara har en sommar? Vi kanske bara har en svart sommar? Den sköljer över oss som tiometersvågor. Vi kommer minnas allt i färg efteråt.

Greta Hansson Vikström läser journalistprogrammet i Umeå.
Greta Hansson Vikström läser journalistprogrammet i Umeå.

Veronica Maggios ”Svart sommar” följer mig till sommarens sista svala dag. Ända upp till Norrland där studierna återigen, och förhoppningsvis med en touch av glädje och lycka, ska förgylla vår vardag en tid framöver. Vi får försöka, medan mörkret tar våra D-vitaminer ifrån oss, och när solen lämnar en svart sommar bakom oss, att minnas allt i färg efteråt.

När juni infann sig kom sommarjobben som en svart eller färgglad vind över våra axlar och bytte ut tentor och en väldigt vacker majmånad i Umeå. Men även då sköljde dödsvågen över oss via media i det trygga landet i norr. Gisslandrama i Normandie, terrorattack i Nice, yxattack utanför Würzburg i Tyskland och stor militärkupp i Turkiet var bara några av dåden som ingen ville vara med om. Men det blev en verklighet under sommaren, oskyldiga människor dödades.

Sommar...
Sommar…

Alla dessa hemska och förjävliga händelser skedde under andra halvan av juli när solen stod som högst i vårt land. Många med mig led med offren, men vi gjorde inget annat än att läsa om det, tyckte att det var ofattbart och gick vidare. För Sverige är ett sånt beskyddande land när det kommer till så mycket. Väldigt mycket. Ibland för beskyddande och enkelt om ni frågar mig.

Vardag. En vardag som denna. Vill vi ha det? Folk som dödar oskyldiga, i vår värld. Exakt nu. En svart sommar har svept över oss, minst sagt.

Men trots det som sker och har skett hoppas jag innerligt att hösten blir bättre för alla i vår stora värld. Mindre ondska och terrordåd, mer färg och mindre svärta. Jag hoppas även att våra allas studier ska gå bra. Med en och en annan tanke till alla de som inte får chansen att studera på universitet. Utan att överdriva kan jag med säkerhet säga att vi är priviligierade i trygga Umeå.

Vi som överlever är här, vi är kvar. I en värld som vi tillsammans måste måla med färg. Då, nu och efteråt. Att lämna den svarta sommaren bakom oss är nog rätt val. Jag svarar på Veronika Maggios fråga. Det finns bara en svart sommar och den försvann nyss förbi oss. Låt oss tillsammans kläcka höstens färgsprakande ägg med internationell solidaritet.

Greta Hansson Vikström