En stor faktor i den globala uppvärmningen är att vi konsumerar för mycket, och julen är den tid då vi konsumerar mest, skriver Vendela Wikström.

Vendela Wikström läser journalistprogrammet i Umeå.
Vendela Wikström läser journalist-programmet i Umeå.

”I’m dreaming of a white Christmas.” Så inleds den berömda jullåten som sjöngs första gången av Bing Crosby 1942. Snö är och har för mig alltid varit en av huvudingredienserna i en riktigt god jul. Det där magiska ögonblicket när tomten kommer gående, omringad av stora, sakta fallande snöflingor som reflekterar ljuset från lyktan han bär, är någonting jag alltid kommer minnas från mina barndomsjular. Men för våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn ser den vita julen ut att sluta just som i Crosbys sång, som en dröm.

Konsekvenserna av den globala uppvärmningen har de senaste vintrarna blivit alltmer synliga. Det svenska vinterlandskapet med vita ängar, skimrande iskristaller och snötyngda trädgrenar har ersatts av snöslask, leriga vägar och förmultnande löv. Enligt klimatforskningen kan detta bli norm för jularna framöver, om vi inte gör en förändring. En förändring där vi studenter, som ska bygga framtidens samhälle, kommer att inneha huvudrollen.

En stor faktor i den globala uppvärmningen är att vi människor konsumerar alldeles för mycket, och julen är den tid då vi konsumerar som mest. Men med enkla medel kan vi rädda den vita julen och minska risken för att snöänglar, snögubbar och kälkåkning blir något framtida generationer endast får läsa om i historieböckerna. Här kommer några klimatsmarta jultips!

Ge bort en upplevelse istället för en vara. Varor förbrukas, men en upplevelse är något vi minns och bär med oss resten av livet.
Sopsortera. Under julen producerar vi mycket avfall i form av värmeljushållare, presentpapper och plastförpackningar. Genom återvinning blir påfrestningarna på klimatet betydligt mindre.
Shoppa loss i Umeås secondhandbutiker. Där finns så här års ett stort utbud av julrelaterade ting. Där kan du hitta unika saker till billigt pris och pengarna går dessutom till en bra sak, som soppluncher till hemlösa.
Släng inte julmat som blir över. Samla vänner och styr ihop en restfest med prinskorvpizza eller gör rejäla köttbullsmackor till skidutflykten.

Så låt oss ge en julklapp som varar. En julklapp till vår planet, till isbjörnarna på Arktis, till framtida generationer och till oss själva. Låt oss fira en riktigt god klimatsmart jul. Och som Crosby sjunger:
”May all your Christmases be white.”

Vendela Wikström