Träna för siffror på en våg? Nej, att bota stress och må bra psykiskt är bättre skäl att köra så hårt att mascaran rinner. Ibland är det skönt att inte bry sig, menar Sofie Gisslén.

Sofie Gisslén.

Den inramade affischen sitter på väggen på väg mot omklädningsrummen.
”Alltså den där …” Varje gång vi går förbi måste vi nästan tvångsmässigt kommentera den. Ibland säger vi något i förbifarten; andra gånger fortsätter vi diskussionen ända fram till Nydalahöjd. Ideal, krav, motivation. Det händer att vi blir stående mellan våra hus i en timme, eftersvettiga och kalla med stjärnorna på himlen och de enstaka hundägarna som enda sällskap.
Bilden: två personer som tränar.
Budskapet: träna för att gå ner i vikt.

Det finns inga egentliga fel i att träna för att gå ner i vikt. Däremot kan jag inte låta bli att lite trött undra:Hur många gånger har vi inte hört just den uppmaningen? Hur många gånger har vi inte fått fysisk aktivitet och hälsa likställda med siffror på en våg? Och varför pratar vi inte mer om att träna för psyket, i en tid då allt fler mår allt sämre?

Min tisdag börjar på en överfull buss och slutar i ett mötesrum där allt syre tagit slut. Jag är en urvriden trasa med förhöjd vilopuls – resultatet av för många koppar kaffe och bara tanken på att jag fortfarande har en massa saker kvar som måste göras. Min hjärna är slut, men min kropp är det inte. Den har suttit ner hela dagen och sparat all energi. Tillsammans ska den och jag se till att min hjärna också kan bli lite gladare igen, och av erfarenhet vet jag att det här ibland är den enda återhämtning som hjälper.  

Och mycket riktigt: Ett tag in i passet är stresskänslan borta. Rent intellektuellt vet jag att listan med saker att bocka av är lika lång som förut, men vetskapen påverkar mig inte negativt längre. Jag springer fram och tillbaka, hoppar från sida till sida och darrar i plankposition. Mitt ansikte är svartfläckigt av mascara. Jag bryr mig inte.

Efteråt pratar vi om den där gången när hon skulle fråga en kille hon gillade om de skulle ses. Hon hade varit nervös i flera veckor. Sedan alldeles innan hon skulle fråga gick hon på spinning – korta, intensiva intervaller och mjölksyra i överflöd. När passet var klart var hon så uppfylld av endorfiner att ingenting kändes omöjligt längre. Skulle han säga ja eller nej? Nu väckte frågan nyfikenhet snarare än oro.

Så, träna för siffror på en våg? Nej, gör det för ditt psykiska mående! Ibland är det skönt att inte bry sig.

Text och foto:
Sofie Gisslén