Att kombinera jobb med studier och träning kan ibland kännas bra, ibland avskyvärt. Tanja Frenell försöker tidseffektivisera med hjälp av cykeln…

Tanja Frenell pluggar lärarutbildningen, tidigare år (år 1–6).
Tanja Frenell pluggar lärarutbildningen, tidigare år (år 1–6).

Tittar ut genom fönstret. Grått. Går närmare. Grått med inslag av vitt. Fortfarande vinter alltså. Packar en väska med skolgrejer, två ombyten och nåt slags näringsinnehållslig föda som torde räcka för att hålla krampaktig hunger på avstånd till kvällen.

ATT KOMBINERA STUDIER med jobb och träning kan ibland kännas bra, ibland avskyvärt. Att lära sig effektivisera gällande tid, utrymme och avstånd är a och o. Ta bussen är i regel uteslutet eftersom det tar sån tid att vara beroende av busstider som klaffar och dessutom finns en överhängande risk att somna och missa hållplatsen. Cykeln är guld värd och likaså en bra ryggsäck.

VINTERCYKLING HAR jag hört det skämtas om en del. Dels på stand-up men framför allt när man kommer till hemstaden Sundsvall, där inte en människa cyklar. Typ. I och med att träningstrenden sprider sig finns det väl ett par tre styckna som trotsar värdelöst underhåll av cykelvägar vintertid och ger sig ut på banan även i staden med två stadsberg och dåligt kulturliv.

HÄR I UMEÅ ÄR DET hemskt vanligt med denna enligt mig ganska fina företeelse. När jag halvstressad cyklat hit och dit har jag reflekterat över några saker man ska ha och undvika. Man ska ha vinterdäck. Man ska undvika snömodd. Man ska ha fokus. Man ska undvika gäng med halvfulla människor. Mycket oberäkneliga.

JAG HAR HÖRT TALAS om att många studerande kombinerar arbete och plugg. Framför allt är det vanligt när man närmar sig slutet på sin utbildning. Vissa kanske för att dryga ut studiemedel, vissa för att slippa ta lån, vissa kanske för att man blivit såpass less på plugget att man måste skaffa sig en annan halvt om halvt meningsfull sysselsättning som bringar någon slags tillfredsställelse.

SEDAN FINNS DET EN stor mängd internationella studenter som inte får några pengar eller lån som oss bortskämda svenskar och som kämpar som attan för att få arbeta men ofta blir det nej, “för dålig svenska” – eller kanske fördomar? Vad vet jag. Jag har fördomar om arbetsgivare att vara fördomsfulla. Ehe.

NACKDELEN MED ATT plugga och jobba är att det ibland kan bli svårt att ha det där som vissa vill beteckna som “liv”. Tror det kallas fritid om man ska vara korrekt. Tid att umgås med folk planeras med fördel in i god tid. Den härliga sömnbristen kan dessutom få en att tycka att allt känns grått. Är det vinter än?

TANJA FRENELL