Calle Ekblom Käck.

Som i de flesta familjer väger det goda upp det onda i kollektivet. Irritationsmomenten finns, men oftast väntar Calle  Ekblom Käck med glädje på att alla ska samlas.

”Kan du skicka kultur-delen?” frågar jag bordsgrannen, en av mina tre ”sambos”. Olika tidningar med diverse delar skickas runt så det står härliga till och frukostbordet präglas av en nedtonad munterhet, trots den tidiga timmen. I vårt kollektiv frodas allsköns idéer, från både höger och vänster. Allt ifrån nyliberala Neo till vänsterns Flamman och Proletären samsas på frukostbordet tillsammans med allas favorit, DN.

MEN ALLT ÄR INTE BARA guld och gröna skogar – visst blir man irriterad ibland. Småsaker byggs upp till laviner, någon lämnar disk, en annan städar inte efter sig. Det finns dagar då man bara vill vara instängd i ett tyst rum, helt ensam. Men som med de flesta familjer väger det goda upp det onda och oftast väntar jag med glädje på att alla ska samlas. Jag rycker i handtaget till ytterdörren, den är olåst. I soffan har familjemyset redan börjat, idag i form av tv-spel. Jag intar favoritläget (horisontellt) i min soffdel.

ISTÄLLET FÖR ATT SAMLAS vid middagsbordet (som andra familjer), umgås vi i vardagsrummet. En vanlig eftermiddag sitter några och pluggar, en kollar på South Park och jag läser kurslitteratur. Trots att alla håller på med sitt, finns det en ständig kommunikation i luften och när som helst kan en intressant tankegång mynna ut i en gemensam diskussion.

TORSDAGAR ÄR PÅ MÅNGA sätt min favorit. Då städar vi först och sedan firar vi med storkok av ärtsoppa och pannkakor. Alla får middag och matlådor, både trevligt och nyttigt. Vi är en brokig skara som alla har sina egenheter men det är en öppen atmosfär hos oss. Allt avhandlas, från relationsproblem till nyheter, inget är för litet eller stort.

OM DET ÄR NÅGOT JAG LÄRT mig efter allt mitt flyttande så är det att man aldrig kan få för många familjer och vänner. Att bo tillsammans är ett fint sätt att lära känna både sig själv och andra, om du inte gjort det, testa. Skylten på dörren säger: speak friend and enter. Välkommen till kollektivets förlovade värld.

Calle Ekblom Käck