Vi  jobbar ju stenhårt på att bli som landet på andra sidan Atlanten genom en ökad konsumtion av mat, bilar och moder jord! noterar Tanja Frenell.

Tanja Frenell pluggar lärarutbildningen, tidigare år (år 1–6).
Tanja Frenell pluggar lärarutbildningen, tidigare år (år 1–6).

Vi har tur som lever i Sverige. Ett avlångt land med vacker natur, utbredd välfärd och i framkant jämställdhetsmässigt Här har människor det bra. Man lever efter grundbulten Mycket vill ha mer. Man jobbar för att handla, handlar för att handla och handlar lite till när pengarna är slut för att dämpa de känslor under ytan som man inte orkar ta itu med.

HÄR HANDLAR LIVET om ständig utveckling. Om något stannar upp finns risk för förfall. Företagen satsar långsiktigt genom att prioritera stora vinster över personalens hälsa. Regeringen är nästan poetisk i sin Reinfeldt-stillsamma naiva tro på vinstdrivande läxhjälp och friskolor. Här förlitar vi oss på traditioner och genom underhållning kan vi därför dölja en charmig stereotypföreställning och så smått förlöjliga andras utseende. Vi kan ta rygg på fina traditionsbundna värderingar och därför med tveksam min se på varje ”avvikande” sätt att bo, äta och bilda familj.

SAMTIDIGT SOM VI småkritiskt knorrar till och slänger onda ögat mot USA jobbar vi stenhårt på att bli som landet på andra sidan Atlanten genom en ökad konsumtion av mat, bilar och moder jord. Att gny till lite besvärat och byta kanal när obehagliga krigsscener visar sig på nyheterna är en lagom åtgärd, orka bry sig i att det förmodligen är svenskproducerade vapen folk dör av och orka tänka på att vi skänker bistånd till samma länder vi säljer vapen till. Att förändra sitt levnadssätt för den stora massan känns till och med längre bort än att behöva öppna dörren där det finns dörröppnare.

LÅT OSS TILLSAMMANS hylla vårt land i en nationalistisk fest (nationalism är ju enormt modernt) nu när nationaldagen närmar sig. Hurra för landet lagom och alla vår ljuva värderingar!

TANJA FRENELL