Det finns en föreställning om att man bara kan bo på ett ställe, men många, inte minst studenter, bor på fler ställen än så, skriver Viktoria Ottosson.

Namn: Viktoria Ottosson. Ålder: 20. Pluggar: Andra året på Arkitektprogrammet. Bor: Haga.
Namn: Viktoria Ottosson. Ålder: 20. Pluggar: Arkitektprogrammet, andra året. Bor: Haga.

För drygt ett år sedan flyttade jag från Göteborg till Umeå. Flytten var lång: inte bara i mil utan även i tid och pengar. Det är inte en resa man kan göra särskilt ofta. Människor som innan flytten har varit en del av vardagen är nu oerhört avlägsna, och det känns konstigt att det som jag alltid har sett som mitt hem inte längre får vara det. För så är lagen, man ska vara folkbokförd där man tillbringar större delen av året, vilket nu är i Umeå.

I BÖRJAN STRUNTADE jag i det. Att skriva mig i Umeå alltså. Jag flyttade fyra gånger under förra året, och det kändes helt enkelt som att det skulle vara lättare om all viktig post kunde komma hem till mina föräldrar. Men det var många saker som blev komplicerade av det. När jag beställde en ny telefon kunde den bara skickas hem till mina föräldrar och inte hit till Umeå. När jag gick på vårdcentralen kollade de snett på mig och fick mig att försäkra att ja, jag skulle skriva mig här snart. Det går inte att ge blod här om man inte är folkbokförd här, trots att mitt blod är utmärkt och sjukhusen verkligen behöver blod.

SÅ NÄR JAG ÄNTLIGEN hittade en lägenhet jag inte skulle behöva flytta ifrån på ett tag skrev jag mig i Umeå. Som många andra tillbringade jag sommaren med min familj, i min hemstad. Och nu kollade de snett på mig på vårdcentralen där, “kan du inte kontakta vården där uppe?”. När jag behövde beställa ett nytt bankkort blev det problem – för jag befann mig inte på min folkbokföringsadress.

VARFÖR ÄR DET SÅ SVÅRT att bo på två ställen? Det finns en föreställning om att man bara kan bo på ett ställe, men många, inte minst studenter, bor på fler ställen än så. Det ska inte inte behöva vara så himla komplicerat – jag vill kunna kalla både Umeå och Göteborg för hem och det är inga konstigheter med det.

VIKTORIA OTTOSSON