Om yrkesprogram på universitetet ska leda till jobb, varför förbereds man så dåligt för jobbet? På det och mycket annat funderar Tanja Frenell en höstmorgon.

Tanja Frenell pluggar Lärarutbildningen, år 1-6, i Umeå.
Tanja Frenell pluggar Lärarutbildningen, år 1-6, i Umeå.

Det började med valet. Jag och sambon hade en diskussion efter ett antal Youtubeklipp och Aktuellt- och Rapportsändningar. Politiken, de heta debatterna, Sverigedemokraterna och F!. Allt synades noga och vändes på, skrattades åt och grinades ganska illa åt.
”40 000 000 000 000 kr” skrattade vi högt åt.

Sedan går vi förbi kyrkan. Svenska kyrkan som sambon nyligen upptäckt att hen betalar pengar till genom nån slags medlemsskatt och därefter lämnat illa kvickt. Hej och hå, kyrkan lockar och pockar med mysiga frågor.
– Om Gud finns, vad skulle du fråga hen?
– Om du vore en 12-årig bortgift flicka som just mist både din mor och ditt förstfödda barn i en underlig sjuka du inte förstår dig på, hur skulle du övertyga dig själv om att du finns?

Efter en stund av härligt andligt samtal klurar jag lika tvivelaktigt kring demokratin.
– Om demokrati finns, vad skulle du fråga den?
– Om du var en motståndare till det som är, hur skulle du övertyga dig själv om att du finns efter valet som var och dess efterdiskussioner?

Min kritiske, stekvändande promenadkamrat fortsätter ivrigt diskussionen medan mina tankar illvilligt, eller kanske bara omedvetet glider iväg.
– Om Nobelpriset tilldelas dem som gjort viktiga framsteg och insatser i de olika kategorierna, hur kommer det sig att Astrid Lindgren inte fått det?
– Om alkoholen kom till Sverige samtidigt som Tant Grön och Tant Brun, vem skulle ha fått stanna?
– Om studieförberedande program ska leda till universitetet, varför förbereder de då inte en för det? Och om yrkesprogram på universitetet ska leda till jobb, varför förbereds man så dåligt för jobbet?
– Om det blir omval i februari, hur många procent får ditt parti då?
Frågorna rullar på.

Hösten har börjat bra i år. Varmt, soligt, vackert. Morgonen är alldeles exceptionellt vacker med sin tjocka dimma som täcker hela staden och sakta men säkert rullar bort framåt lunch. Men hur grann morgonen än är känns klimatet påträngande kyligt och ostabilt.

Tanja Frenell