Fikapausen är en av studentlivets gobitar. Men det finns fallgropar att undvika – som att välja stulen mjölk eller fastna i skitsnack, tipsar Annelie Markgren.

Annelie Markgren.
Annelie Markgren.

Om du är nybliven och lite nervös student i Umeå, halvrutinerad eller gammal räv i korridorerna spelar ingen roll. Utbudet när du är fikasugen är enormt då Umeå universitets byggnader ligger inom gångavstånd från varandra, och caféer finns nästan överallt. Vertex har tagit sig en funderare och bjuder här på några tips på hur du (som vill) kan konsumera så etiskt medvetet som möjligt när du ställer dig i kön på något av dem.

En glad kopp kaffe.
En glad kopp kaffe.

Kaffefrågan är känslig för många. När det gäller fiken runtom campus kan du som student numera köpa Fairtrade- , Rainforest Alliance- eller KRAV-märkt kaffe. Kortfattat och lite förenklat kan man säga att Fairtrade fokuserar på det sociala ansvaret på kaffeodlingarna, Rainforest Alliance på ekosystem med dess vilt levande djur, och KRAV på såväl arbetarnas rättigheter och god djurhållning som på miljön.

Som tillbehör till kaffet finns förutom mjölk även soja- eller havremjölk, ibland båda. Soja- och havremjölk är vegetabiliska alternativ till vanlig mjölk för studenter som ser animalisk mjölk som potentiell stöld från en ko med kalv. Så kan du tänka dig att dricka kaffet svart alternativt med soja- eller havremjölk är det ett fint val.

Kranvatten är lokalproducerat och den mest miljövänliga drycken av alla till fikat. Om du köper flaskvatten istället så är det flera gånger mer klimatpåverkande. Flaskvattnet behöver en plastförpackning och man ska inte glömma att det också måste transporteras till försäljaren med bil, buss, tåg eller flyg.

Vegetariskt fika en eller några dagar i veckan är bra både för djur, människa och miljö, men det kanske viktigaste skälet av dem är djuren. Djur i köttindustrin, även i ett djurskyddsland som Sverige, hanteras ofta dåligt längs vägen från födsel till slakt. Trånga bås, för lite strö, brist på dagsljus och svår stress vid slakt.

Produktion av mat som sedan slängs är ett enormt slöseri med jordens resurser. Det du inte orkar äta upp på campus kan du ta hem och äta senare. Är det tvärtom så att du inte äter upp det du lagat hemma så finns det överallt på campus mikrovågsugnar där du kan värma medhavd mat.

Trots alla Pantamera-reklamsnuttar så talar campusområdet, och i synnerhet ankdammen, (åtminstone vissa helger) för att inte alla studenter köper konceptet. Om du absolut inte orkar panta mera så kan du när du fikat klart lämna returflaskan eller burken till det fik där du köpte den, så tar de hand om den.

Vad gäller destruktivt skitsnack vid fikabordet så finns det en lösning också där. Är du på väg att säga något illasinnat, stoppa dig själv innan. Och om någon annan runt bordet säger något riktigt taskigt om någon så kommentera det eller byt ämne demonstrativt. Många tycker att det är obehagligt och frågar sig därför om det verkligen är deras ansvar att behöva rycka in och hjälpa andra. Men vill man fika etiskt så är dessa tips inte bara guld värda, de är nödvändiga. Börja redan idag!

Annelie Markgren