Som medveten person får man inte falla ner i träsket av reor. Samtidigt är det roligt att handla vissa grejor. Så hur gör man? Jennifer Söderlund har ett förslag.

Prylar tar tid. Det säger en av talespersonerna för initiativet En köpfri dag under en vår intervju, som en replik på konsumtionsdagen Black Friday. En köpfri dag har verkat i Sverige de senaste 15 åren och i Kanada sedan 1992. Så egentligen är det inte ett världsnytt begrepp, men definitivt något som uppmärksammats allt mer de senaste åren som en motreaktion mot Black Friday-importen från USA. Något som blir fel i ett samhälle som tycks vara upplyst om klimathotet och dess korrelation till överkonsumtionen.

Som en tankeställare fick jag tipset att endast använda fem plagg från min garderob under en månads tid. Det skulle visa att man inte behöver alla de där onödiga kläderna som hänger långt inne i garderoben.

Himla fin grej att göra säkerligen. Fast samtidigt skaver det lite i mig när jag möts av de avrådande till konsumtion som blir extra starkt under dessa dagar. Det är så enkelt att säga. Visst, jag behöver inte alla mina femtioelva vita blusar med spetskragar på. Men de fyller ju ändå sin fina lilla funktion eftersom jag tycker att det är cirka det bästa som finns i livet att få klä upp sig i pasteller och glitter. Kläder i sig kan ibland vara något av de mest kreativa man kan pyssla med och jag tycker inte att vi kan förminska det fantastiska och fina intresset till att det bara skulle vara något onödigt.

Men hur gör man då? Som medveten person får man ju inte heller falla ned i träsket av reor där det ena erbjudandet är bättre än det andra. Samtidigt som livet utan krispiga klänningar och koftor som är dränkt i minst tre kilo glitter och några tusen paljetter hade varit mindre kul.

Därför vill jag berätta för er att second hand är den bästa grejen i livet! Från billiga gårdsloppisar, till utvalda vintagebutiker eller bara ett snabbt besök in på Myrorna eller Röda Korset. Det känns så bra i hela kroppen. Att handla begagnat är det bästa jag vet och ju mer tid man lägger på det, desto bättre blir man faktiskt också.

Så om du inte bryr dig om kläder särskilt mycket – prova då att bara bära fem plagg under en månad. Om du och andra sidan ser det fina i att vältra dig i högar av fina textilier och material, då får du bege dig till närmaste second hand.

Fint att det ena inte ska behöva utesluta det andra va?

Jennifer Söderlund
journaliststudent vid Umeå universitet