Det är kanske inte särskilt förvånande att vissa yrken är roligare på papper, alltså under utbildningen, än i verkliga livet. Jenny Pira ska snart testa.

Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.
Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

Välkommen tillbaka efter julledigheten – om du haft någon vill säga. Förhoppningsvis är du redo att ta dig an ännu en termin av vad framtiden har att erbjuda. Själv påbörjar jag min sista termin med både examensuppsats och praktik.

Under utbildningarna övas och prövas vi i teori med praktiska inslag. Vi får känna och klämma på våra framtida yrkesroller, och precis som i livet utanför universitets­väggarna så kan det kännas både roligt och tufft att anpassa sin nyfunna kunskap till verkliga problem – men vad gör du om praktiken inte passar dig?

Somliga är i full fart med ansökningar till både jobb och praktik, andra kom precis tillbaka från det och vissa övas mer kontinuerligt genom de praktiska inslagen i skolan. Inte särskilt förvånande är det heller att vissa yrken är roligare på papper än i verkliga livet. Så det är i tystnad som vissa klasser möts igen efter praktiken efter att kollektivt ha insett att framtiden inte ser i närheten lika fängslande ut som i kurslitteraturen.

Jag är en tjej med många intressen, vilket gör det omöjligt för att mig att studera allt, hur mycket jag än skulle vilja. Det blev under ansökningstiden en nödvändighet att sortera och separera intressen från deras med­följande yrkesutformning. Språk, psykologi, medicin, fysik – det finns något roligt i allt. Då gäller det att ställa sig frågan om det verkligen är lika roligt att vara svensklärare, psykolog, sjuksköterska eller forskare, som det är att läsa om det. Så i mars bär det av till Göteborg för att prova på yrket som kommunikations­strateg.

I Hum-huset läser jag i samma veva om utbrändhet och påfrestande arbetsledare. I Lindell hör jag klagosång om träliga arbetspass och enformighet, på NUS ser jag att verkligheten inte är som i Scrubs och runt om på hela campus kan jag bara föreställa mig hur många som slitit i år för att inse att utbildningen inte är lika glamourös i praktiken som den är i kurslitteraturen – och självklart vice versa. Jag hoppas att din karriär är allt vad du hoppats och att vi detta år känner oss mer säkra än någonsin.

Jenny Pira