Gustav Borsgård har svårt att se sig shotta Jäger med Kerstin Ekman eller köpa folköl på Statoil med Torgny Lindgren – och lägger ut en efterlysning.

Gustav Borsgård.
Gustav Borsgård.

Littfest 2014 är i antågande, detta unika tillfälle för umeåbor att bli fulla med etablerade stockholmsförfattare. Av grumliga skäl har jag själv alltid missat det beryktade efterminglet på krogen, alltmedan jag har varit tvungen att utstå kamraters muntra återgivelser av ölrundor med Stig Larsson eller whiskypimplande på dunkla hotellrum i sällskap med Klas Östergren. I år är det fan jag som slår mig i slang med någon avdankad författargubbe som ser en chans att fyllna till med främlingar i Norrlands vintermörker – så har jag tänkt.

FÖRESTÄLL ER MIN desperation när jag ser att dragplåstren till årets Littfest verkar utgöras av de allra äldsta klenoderna ur den Svenska Akademien.
Med stegrande panik scrollar jag gästlistan men ser bara en Kerstin Ekman här, en Torgny Lindgren där. De är ju säkert härliga och spirituella människor bägge två – men jag har någonstans svårt att se mig själv shotta Jäger med Kerstin eller köpa folköl på Statoil med Torgny på väg mot någon risig studentrumsfest.

FAST KANSKE BEHÖVER jag bara tänka utanför boxen och satsa på de unga, livskraftiga författarkvinnorna i stället, även om jag tvivlar på att de vill dricka med mig (med Stig Larsson tror jag att det räcker att vara underdånig och glad i ölen). Men försöka går ju! Således: Nanna Johansson, om du läser det här, vill du festa?

GUSTAV BORSGÅRD