Det finns bortförklaringar och bortförklaringar. Johan Appelblad går igenom några och landar i en klimatbortförklaring av rang. Den finns att läsa i nya numret av Vertex och räcker inte alls som undanmanöver, menar han.

Johan Appelblad pluggar geo-vetenskap och är krönikör i Vertex.

• ”Jag kan inte göra den här uppgiften för att den är formulerad fel”.
Beprövad metod som alltid grundar sig i att jag inte fattar eller orkar fatta det som står på Word-dokumentet framför mig. Ofta synar läraren den bluffen och jag får gott läsa uppgiften ett par gånger till. Någon gång här och där tror läraren att jag verkligen har försökt och berättar i sympati hur jag bör tänka i nästa steg. Latheten segrar. Ibland.

• ”Det är för långt till IKSU för att jag ska regelbundet kunna träna”.
Två gånger jag skaffat IKSU-kort för att en eller två månader senare ångra mitt inköp. Jag brukar säga att det handlar om att Gammliabacken är för brant (jag bor på Haga), men egentligen handlar det om att min veka kropp inte gillar ansträngning. Eller mest mitt psyke. Men jag kan inte dölja det i annat. Jag kan också påstå att jag måste spara pengar, att jag inte riktigt har tid, eller att jag har funderat på att skaffa kort men bara inte hunnit dit. Vägarna till att slippa göra saker är många. Bara den som är riktigt smart ignorerar dem och får faktiska saker gjort.  

• ”Problemet med allergierna idag är att vi har det för rent hemmavid”
Jag har aldrig lyckats städa regelbundet. Det är sanningen. Idag skulle jag påstå att jag städar var 2-3 vecka med lite undantag. Jag har det inte rent, men det är också ingen total katastrof. I lägenheten är golvet i rätt färg för att dölja en och en annan dammråtta. Det är jag tacksam över. Jag vet exakt vad jag ska säga när någon hälsar på. Det är mycket i skolan just nu, kan jag säga och möts ofta av en förstående blick. Krisar det riktigt kan jag påstå att jag har läst om hur smuts tillför, att immunsystemet kräver lite skit för att fungera på topp. Jag känner en som städar varje torsdag. Det är fascinerande, en dag kanske jag är där, men tills dess hittar jag på ursäkter.

• ”Varför ska universitetet agera? Titta på industrin eller skoteråkandet.”
Det här går att läsa i det senaste numret av Vertex. Det är rektor Hans Adolfsson vid Umeå universitet som i sann studentanda levererar en ihålig bortförklaring. Om nu Hans ska försöka snacka bort universitetets ansvar i klimatomställningen, kan en då inte kräva något lite mindre självklart? Jag är förmodligen hälften så gammal/utbildad och även jag förstår att det inte räcker till som en undanmanöver. Till nästa gång, Hans, pröva med att säga vad du egentligen tycker/känner. Det blir bäst så. Jag börjar: Jag tycker inte att ni tar erat ansvar i klimatomställningen.

Johan Appelblad