Hoppas att vi hann med allt. För vilket kaos väntar inte om inte tentan, julklapparna, nyårslöftet och mötet fixades i tid denna deadlinetäta månad.

Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.
Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.

Deadline. Ett tortyrredskap för att forcera disciplin i en annars djurisk organism, ett sätt att bekvämt pussla ihop tillvaron på eller en stadigt gjuten cementgrund att stå på i kaoset runtom? Säg vem som sätter den och varför men gud förbjude den som vågar krossa linjen och utmana den. Oavsett auktoritet är den djupt respekterad, och den som vågar trotsa den är krossaren av etablissemanget – dömd till ett evigt liv som omaka pusselbit.

Deadlines finns överallt och är i allra högsta grad i den akademiska cementgrunden som utbildnings­väsendet vilar på. Lärarna hotade redan under lågstadiet att man låstes ute från klassrummet om man inte var i tid till lektionen och vi fortsätter i samma hjulspår än idag när hemtentan laddas upp fem minuter innan inlämning.

December är årets ultimata deadline då allt ska vara färdigt, inlämnat, bokat, shoppat och betygsatt. Ingen annan månad levererar så mycket tidsångest som jul och nyår. Allt du inte hann med gör sig direkt påmint och du börjar utvärdera din årliga prestation bara några minuter in på det nya året. Tur för dig att ingen hörde dig svamla nyårslöften om att bli färdig med saker i tid under året, även muntliga avtal är ju juridiskt bindande.

Misstolka mig inte. Jag är själv en slav under den kulturella mening och sociala status vi gett Deadline, som att den utgör ett kontrakt på livsstil, kompetens och förmåga att leverera. Jag skriver listor och planerar in i sista sekund hur pusslet ska läggas och spelet reglera. Så med tentan precis inlämnad i tid och krönikan skriven i sista sekund fastnar jag i tanken: Hur skulle livet se ut utan en deadline?

Många argumenterar att människan behöver struktur, oftast skapad med hjälp av tidsgränser, men vem bestämde den allsmäktiga linjen mellan full kontroll och totalt kaos? Vi är olyckligtvis alla delaktiga i den konstruktionen av den strukturen. Vi gjöt cement­grunden tillsammans, står på den tillsammans och en efter en kommer den slutliga deadline när vi handlöst och oundvikligt faller ner för ättestupan, kanten, utanför pusselramen. Då hoppas vi att vi hann med allt i tid.

För vilket kaos väntar inte där nere om inte tentan, julklapparna, nyårslöftet, tiden passades denna december. Det heter Deadline av en anledning.

Jenny Pira