I december, i juletid, är datorspelandet en bra sysselsättning att hänge sig åt. Det är mysigt – och man slipper att gå ut, till exempel, tipsar Gustav Borsgård.

Gustav Borsgård.

Vad kan jag rekommendera för kulturella event i december? Vilka evenemang finns som gör det mödan värt att skrapa bilrutorna eller snöra på sig skorna? Vad finns det för juliga aktiviteter man bara inte får missa? Jag antar att jag skulle kunna uppmana er att vallfärda till någon generisk julkonsert, stå utklädda till småknytt i kön till The Hobbit eller varför inte skåla fram helgstämningen runt något sviktande julbord. Men i ärlighetens namn kräver alla dessa aktiviteter att man lämnar hemmet, vilket känns mer och mer otäckt för varje dag som går. Jag provade att gå utomhus i går, det var inget vidare. Typ bara som inomhus fast större.

DET JAG ISTÄLLET PROPAGERAR för i december är dataspelandet som en kulturell happening (gärna ett singleplayerspel i något skrubbliknande rum för den rätta känslan av att gå i ide, komplett med ett par hörlurar så stora att bäraren får en elefantmannenliknande silhuett). Varför? Jo, ett bra dataspel är mysigt, förhållandevis kostnadseffektivt och kräver heller inte att man visar sitt spöklika decemberansikte för en annan människa. För egen del kommer jag att hänge mig åt Dishonored och Hitman: Absolution, två spel som var och för sig går ut på att smyga runt på samhällets bakgator som en annan skuggfigur. Känns väldigt passande att låta sig slukas helt av mörkret under julledigheten.