Hur är man vän med någon? Förutom på ansiktsbok dårå? Tanja Frenell har inga svar på denna fråga, hon bara tänker, på att söndagsångesthänga och annat.

Tanja Frenell pluggar lärarutbildningen, tidigare år (år 1–6).
Tanja Frenell pluggar lärarutbildningen, tidigare år (år 1–6).

Till och från händer det att jag utsätter min hjärna för ett brutalt övergrepp som enligt Gaston i Skönheten och Odjuret kan överrumpla kvinnor när de läst en bok. Jag tänker. Det leder oftast till sinnesförvirring och dumma idéer. Denna gång hamnade jag i en analys av ordet ”vän”.

EN AV MINA FAVORITLÄNKAR på internet är en etymologisk ordbok och jag slog upp ordet där. Ordet är besläktat med släkt och familj, samt älskad och omtyckt. Så gick jag in på min bok med ansikten och kollade runt en stund bland mina ”vänner” och roades av att ack så få stämmer in på den uppfattning jag fått av ordet som jag precis innan kollat upp.

JAG BRUKAR IBLAND lyssna på den avskyvärda programpunkten Fredagsflörten i P3, en punkt som ofta får mig att kväljas, rysa av obehag och byta kanal. Den ligger så till på fredagseftermiddagen att jag gärna har radio i öronen och det stör mig nå enormt att höra på den, men ibland blir det alltså ändå så. Sist sa en av deltagarna ”man ska ju liksom vara bästa kompis med den man är ihop med”. Och visst, de stackars människor jag varit ihop med har jag väl varit bra kompis med, antar jag.

MEN BÄSTA VÄN? Så fort de ”bästa vännerna” av en eller annan orsak slutar sin relation, alltså slutar ligga, bo ihop eller på annat sätt visa att de typ diggar den andre, så slutar de ju i regel söndagsångesthänga, ta en promenad i regnet och filosofera och på likartade sätt uttrycka någon slags vänskapsrelation. Hur fan kan de vara bästa vänner om hela vänskapen hänger på sex eller hoppet om det plus typ dela livet med varandra, skaffa barn och hela kittet-drömmar?

HUR ÄR MAN VÄN med någon? Förutom på ansiktsbok dårå, där det är väldigt enkelt och uppenbart. Ja, nej alltså jag har inget svar. Jag bara tänker.

TANJA FRENELL