Sommarlukten blandas med grilldofterna från ett asiatiskt och ett (möjligen) sydamerikanskt gäng. Ålidhem är som bäst på våren, konstaterar Edvin Löfgren från sin loftgång.

Edvin Löfgren pluggar Beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot IT-miljöer.
Edvin Löfgren pluggar Beteendeveten-skapliga programmet med inriktning mot IT-miljöer.

Asiatiska dofter blandas med influenser från grillen lite längre bort. Jag står och insuper mångfalden på loftgången med mina kryckor. I kombination med det varma vädret kan jag drömma mig bort till valfri världsdel genom att titta åt olika håll. Jag trivs. Ålidhem är som bäst på våren. Grillarna hinner knappt kallna innan nästa gäng slänger på sin mat och gräsmattorna är fyllda av människor på filtar. Sådant gör att man glömmer bort de oinspirerade husen och den långa vintern. Sommaren är snart här.

ETT STORT GÄNG MED URSPRUNG från Asien står och konverserar på ett främmande språk runt grillen nedanför vår loftgång. Där står jag med mina kryckor och försöker inandas så mycket av de främmande, och härliga, dofterna som jag bara kan. Solen ligger på med full kraft och gänget där nere är sommarklädda. Det är både kortärmade tröjor, shorts och sandaler. Det är bleka ben och glada miner. Det är väl sommar antar jag, om än bara för en helg.

JAG VÄNDER MIG ÅT VÄNSTER, grimaserar lite åt smärtan i knäet, och ser där ytterligare en grill. Gänget, som är lite färre i antal än det första grillgänget, verkar ha trevligt. De skrattar hög medan de vänder på köttbitarna. De verkar ha sitt ursprung i Sydamerika, vilket jag enbart baserar på en Brasiliansk flagga på en av ryggsäckarna som ligger på det nästan gröna gräset. Även detta gäng är lättklädda och konversationerna är högljudda och hjärtliga. Barnen har inga skrubbsår på knäna. Det, i likhet med de bleka benen, skvallrar om att vi har gått igenom en lång vinter, och att sommaren inte riktigt fått något grepp om Umeå. Ännu.

DÄR UPPE PÅ LOFTGÅNGEN  blandas sommarluften med de båda grillarnas dofter. Två världsdelar möts  och blandas i mina luktreceptorer. Jag dra ytterligare ett djupt andetag. En salig blandning av kryddor, olika grönsaker och köttbitar som svettas på grillen. De gifter sig, som tvkockarna brukar säga, i min näsa.

HÄR STÅR JAG ALLTSÅ, lite lätt påverkad av de piller farbror doktorn skrivit ut, och trivs. Livet på Ålidhem lider mot sitt slut, vilket just i detta tillfälle känns vemodigt. En epok som går i graven om ni så vill. Jag haltar in i lägenheten igen och slänger in en matlåda i mikrovågsugnen. Även om matlådan luktar helt okej, så går det inte att jämföra med dofterna som dansar omkring där ute. Gläntar lite på fönstret och njuter av de få luktpartiklarna som luras in i lägenheten. Kan det trots allt vara så att sommaren är här för att stanna?

EDVIN LÖFGREN