Umeå universitet avancerar till plats 251–300 i Times Higher Educations senaste rankning av världens universitet, ett rejält hopp framåt jämfört med förra årets rankning.

Times Higher Education är en brittisk tidskrift som sedan 2004 årligen har publicerat ett världsomspännande rankningssystem över universitet. I denna rankning värderas de 800 främsta lärosätena baserat på 13 indikatorer grupperade i fem områden: utbildning, forskning, citeringar, forskningsintäkter från industrin och internationalisering.

Totalt elva svenska lärosäten rankades i listan för 2015–2016 med Umeå universitet på en delad niondeplats (även Linköpings universitet hamnar på plats 251–300). De högst rankade svenska lärosätena är Karolinska Institutet på plats 28 och Uppsala universitet på plats 81.

Umeå universitets högsta betyg gäller området citeringar, där Umeå universitet hör till den översta fjärdedelen av de rankade universiteten i världen. Bland enskilda indikatorer ligger Umeå universitet ännu högre när det gäller andelen tidskriftspublikationer som har minst en internationell medförfattare.

Tidigare i år rankade THE Umeå universitet på plats 51 bland de bästa hundra universiteten i världen under 50 år.

Här kan du se hela rankningen.