Christian Oskarsson i Liberala studenter tycker att  Vänsterns studentförbund, VSF, ska sluta stoltsera med sin röda banner och istället finputsa kampanjmetoderna till förmån för fair play och riktig öppenhet för alla. VSF svarar.

Christian Oskarsson är ordförande i Liberala studenter i Umeå.
Christian Oskarsson är ordförande i Liberala studenter i Umeå.

Den första april kickar det årliga kårvalet igång igen i Umeå Universitet. Efter 44 år sedan det första valet, har studenterna fått möjligheten att påverka deras studiemiljö men också de många uteställena som drivs partiellt med kåren. En tradition i sann demokratisk anda.

SEDAN EN TID TILLBAKA har dock Vänsterns studentförbund drabbats av ett jantefientligt högmod på grund av de senaste årens valresultat och sparar ingen diskretion när de visar upp en särskild röd flagga. De som vistas i campus, vet säkert vilken jag pratar om. En ca. 2x3m stor banner med texten: ”Välkommen till det röda universitet!”. Detta är något jag som både liberal och student har knutit min näve i fickan över. För det första är UmU inget rött universitet mer än vad det är ett blått, grönt eller grådaskigt universitet. För det andra känns det inte ett dugg välkomnande från ett studentförbund att hissa sin fana och blicka ut över sitt vunna landområde. Det finns ett ord för sådant: imperialism.

JAG VALDES TILL Liberala Studenter, Umeås ordförande för drygt en månad sedan. Jag såg det som en chans att tvätta bort minoritetsstämpeln på de borgerliga partierna från ett universitet där socialismen ekar starkast bland ungdomarna. Men trots att VSF och S-studenter har en klar majoritet i kårvalens utfall, betyder det att de omedelbart kan skylta med den röda flaggan och hävda att hela universitet sympatiserar med dem?

TILL VSF:S FÖRSVAR så kan de argumentera emot genom, ”men det är ju sant!”, och kanske ”men nu har vi redan betalat för trycket”, eller möjligtvis ”men spänn av. Det är ju bara en banner”. Tyvärr så inser nog inte VSF att genom att de hävdar ”politisk patent” över hela universitet så sänds signalen till ansökande gymnasiestudenter att ”Ni är mer än välkomna hit! Om ni tycker som Oss det vill säga!”. Jag vill att VSF ska sluta stoltsera med sin banner och istället finputsa deras kampanjmetoder med fair play och riktig öppenhet för ALLA.

CHRISTIAN OSKARSSON
Ordförande, Liberala studenter i Umeå

”Politisk pajkastning”

VSF SVARAR: I sin insändare jämför Christian Oskarsson VSF:s banner med imperialism. VSF tar starkt avstånd från alla former av imperialism. Universitetet är en underbar plats där idéer öppet kan konfrontera varandra, och segra eller gå under på sina egna meriter. Vi vill därför uppmuntra Christian Oskarsson att ägna mer tid åt att finputsa sitt eget kampanjmaterial istället för att ägna sig åt politisk pajkastning, så att en verklig idéernas kamp kan komma till stånd. Vem vet, kanske lyckas han på det sättet rentav uppfylla sin dröm om borgerlig majoritet.

VÄNSTERNS STUDENTFÖRBUND UMEÅ