Debatt mellan Annie Lööf och Jonas Sjöstedt. En av de mer spännande lunchtimmarna som universitetet huserat sedan jag började här för ett år sen. Synd bara att så få fick se den och de som fick se den gjorde så under tarvliga förutsättningar, tycker Simon Magnusson.

Humanisthusets hörsal G fick bli lokalen för debatten. Ett rätt dåligt beslut vill jag påstå, då den var full långt innan det drog igång. Inte bara sittplatserna: längs väggarna stod det folk tätt packade i värmen för att se. En ny hörsal, alldeles intill öppnas för att visa livesändningen från rummet bredvid.

Denna blir också fullsatt, så ännu en sal öppnas för livestreamen. Debatten drar igång. Inget ljud. Husservice finns någonstans, men inte till synes. Folk försöker hjälpa till, men inget fungerar. Husservice kommer. Till slut kommer ljud. Då slutar videon att fungera.

Först och främst undrar jag varför inte Aula Nordica användes. Då hade vi istället haft ett välfyllt Nordica. Alla studenter som ville se evenemanget hade kunnat göra det, utan att trängas längs väggar i en överfylld sal. Dessutom hade våra folkvalda inte behövt tas emot i en tegelkloss. Umeå universitet hade sett bra mycket bättre ut i det läget, än så som det visas för tittarna.

Men mer pinsamt än något är att tekniken inte ens fungerar när partiledare kommer och ska använda den. Vad säger det om vad vi studenter kan förvänta oss om tekniken, och supporten till denna, när vi inte ens kan förvänta oss att den fungerar när personer av regeringsdignitet ska nyttja den. Det är bedrövligt. Teknik ska fungera, och det ska inte behöva ringas till Husservice varje gång ljud eller bild ska brukas.

Vänsterpartiet skrev dessutom i chatten till livesändningen att de inte styr över tekniken. Så nu vet alla som tittade: Umeå universitet har trånga lokaler och kan inte se till att deras saker fungerar ens för partiledare. Ha inte så höga förväntningar.

Simon Magnusson
journaliststudent vid Umeå universitet