Varför vill Socialdemokraterna och Moderaterna inte att studenter ska ha möjlighet att bo kvar i Umeå efter examen? undrar Emma Strömberg (FP).

Om du som student inte har kontakter, rika föräldrar eller ofantlig tur på den privata bostadsmarknaden måste du förlita dig på AB Bostaden för att få lägenhet i Umeå. I många andra universitetsstäder finns ett system där studenter kan stå i två köer samtidigt: en kö för studentboenden och en kö för andra lägenheter.

På så sätt har studenten kvar sin ”vanliga kötid” när denne flyttar in i ett studentboende. Dubbla köer för studenter finns bland annat i Stockholm, Uppsala, Lund, Göteborg och Luleå. Men inte i Umeå – och det kommer inte heller genomföras då Moderaterna och Socialdemokraterna röstat ner Folkpartiets förslag att införa dubbla köer hos Bostaden.

Oavsett om du som student flyttar in i ett sunkigt korridorsrum eller en fin studentlägenhet nollställs din kötid hos AB Bostaden dagen du flyttar in. De flesta utbildningar är tre år, så om du bor kvar hela studietiden har du förmodligen tre år kötid när du måste flytta ut. Eftersom du inte är student längre får du inte bo kvar i ett studentboende. Och ärligt talat: med tre års kötid får du inte en lägenhet i centrala, eller ens en bit utanför, Umeå.

Det är inte heller alla som får bostad dagen de börjar plugga. Sveriges förenade studentkårer (SFS) har rödlistat Umeå som en av 11 städer som inte kan garantera studenter bostad inom sex månader från att de börjat studera. En student med kort kötid sover i en kompis soffa eller betalar ockerhyra hos någon som hyr ut ett rum svart. När studenten har tillräcklig kötid för att få ett studentboende genom Bostaden har denne kanske två år kvar av sin utbildning, och därmed bara två år att samla kötid.

På AB Bostadens hemsida finns kötidsstatistik som visar på vilken genomsnittlig kötid som krävs för att få lägenhet i olika områden. Med en kötid på 2-3 år är det nästintill omöjligt att få lägenhet i Umeås tätort – snarare krävs det dubbla.

Det här är ett verkligt problem: nyexaminerade personer får inte tag i boende i Umeå efter sin avslutade universitetsutbildning, varpå många inte ens överväger att stanna. Genom dubbla köer finns möjligheten att bo kvar och arbeta i Umeå efter examen. Det är inte rimligt att de som saknar ekonomiska förutsättningar att köpa lägenhet är chanslösa på Umeås bostadsmarknad.

AB Bostaden är ett kommunalt allmännyttigt bolag med uppdrag att bidra till Umeås tillväxt och stärka stadens attraktivitet. Att möjliggöra för nyligen färdigutbildade personer att bo kvar i Umeå är en otroligt viktig del av detta.

Varför vill Socialdemokraterna och Moderaterna, Umeås två största partier, att studenter inte ska ha möjlighet att bo kvar i Umeå efter examen? Varför vill Moderaterna inte ha kvar potentiella egenföretagare och jobbskapare? Varför vill Socialdemokraterna inte ha kvar sjuksköterskor och lärare? De bär ju vår välfärd.

Emma Strömberg (FP)
Student och fullmäktigeledamot