Ännu ej bortslarvade rariteter. Klicka!

Ivrigt river jag upp kuvertet. Jag vet redan vad det innehåller. Avsändaradressen och det avlånga hårda inuti tyder bara på en sak. Jag halar fram den. Johodå, en ny penna. Silvergrått blänkande och mjukt avrundad ligger den i handen, elegant och skön. Jag provar den i anteckningsblocket framför datorskärmen. Mjukt och friktionsfritt glider spetsen fram. Strecket bakom blir fylligt och fint. Perfekt! Jag känner att jag fått en ny favorit.

DET HAR SINA POÄNGER att beställa saker från företag som jobbar hysteriskt på det här med PR. Det gör de bland annat genom att skicka aptitretare i form av kostnadsfria varuprover som ska locka kunden, i det här fallet mig, att beställa igen. De 50 pennor med Vertex-tryck som beställts och delats ut till läsare och andra fans resulterar alltså snart i en sporadisk men jämn ström av små presenter i brevlådan. Erbjudande! Beställ idag! Extra rabatt för dig!

OFTAST ÄR DET PENNOR. Och jag ska direkt erkänna att jag är lite av en penn-fetischist. Finns det något bättre än en snygg penna som är skön att skriva med? Visst, en snygg och snabb laptop kan också funka, eller den senaste telefonen, men de kommer sällan gratis med posten, är inte helt bekväma att klia sig i håret med och inbjuder framförallt inte i lika hög grad till kravlöst meditativt klottrande och snabbt nedkastade hugskott om allt från mjölkpaketet som måste inhandlas till vilken väg en text bör ta efter nästa stycke. Fast om pennan är mäktigare än svärdet vet jag inte. Det är nog lite olika från situation till situation. Ingen vinner överallt.

DEN HÄR PENN-FETISCHISMEN  är väl besläktad både med bling-bling-snubbarnas fäbless för pråliga klockor, slår det mig, och vissa överbetalda fotbollspojkars vurm för dyra sportbilar. Det finns något väldigt ytligt, materialistiskt och egotrippat över det hela. Må så vara. Jag tröstar mig med att mina trippar är gratis (jag har aldrig någonsin köpt en dyr penna) samt att jag brukar ha för vana att slarva bort dem, en efter en. Så, för guds skull, fortsätt skicka nya!

BERTIL JANSON