Att det simmar omkring små fiskar i den lilla dammen mitt på campus har möjligen fler än jag noterat, särskilt sen man fräschat upp omgivningen med bryggor och sittplatser, så att man kan sitta riktigt nära vattenytan.

Som fiskeintresserad undrar jag såklart vad det är för art eller arter som dväljs i grumlet (inte riktigt fjällbäcksklart vatten, om man säger). Gissningsvis mört. Kanske någon smyginplanterad karp, fast det tror jag inte. Vi får kanske anledning att återkomma med en mer djuplodande undersökning av detta.

Hur som helst, en varm sommardag  augusti satt jag där på en av bryggorna och tryckte i mig lite Lindellhallslunch, ni vet, allt möjligt gott ihopblandat i svart hårdplastlåda med lock som ogärna sitter kvar. Då plötsligt hör jag världens plask. Och ser en sån där rejäl vattenvirvel som uppstår bara (?) när ordentligt maffiga fiskar är i farten.

Förnuftet säger att det bara var en stor fet and som dök ner för att käka lite bottenslam eller vad det nu är de lunchar på (förutom bröd från campusfolket). Fast jag tittade länge och såg aldrig någon and dyka upp igen, i alla fall inte där.

Jag vill helst tro att det var en sån här:

Som sekunden innan lunchat på en and. Universitetslivet blir liksom mer spännande då. För att inte tala om nollornas kommande plaskande i dammen.

BERTIL JANSON