Säg att du ringer en kompis, småpratar och skojar och avrundar med att föreslå ett fika på stan. Ja, nu direkt, eller om ett par timmar? Kompisen tvekar, säger att det skulle vara kul, men han har tyvärr… bokat tvättstugan. Och det är så j-vla svårt att få tvättider i hans hus.
Ni avrundar samtalet, men du kan inte riktigt släppa det och efter en halvtimme ringer du upp igen och säger:
– Kan du inte skita i tvätten? Vore det inte roligare att ses?

DIN KOMPIS VET INTE vad han ska säga, känner sig obekväm och framförallt väldigt irriterad (förmodligen utan att visa det öppet). Problemet är att du – på åtminstone ett plan – är totalt socialt inkompetent. Man tränger sig inte på. Inte så där. Man fattar vinken. Det är bäst för alla.
Nu råkar det var så att jag känner en sån där typ. Faktiskt ett par. Jag kan lika gärna hänga ut dem här. Den första heter Noreply@facebookmail.com. Den andra har ett lite krångligare namn. Hon heter N-erq=iregrk.ah-17135@postmaster.twitter.com.

SÅ HÄR ÄR DET: Ibland (inte ofta, men ändå) kan det gå några dagar utan att jag loggar in på Facebook. Jag kan ha annat för mig. Jag kanske bara inte känner för det. Jag kan ha så fullt upp att jag helt enkelt inte haft tid. Signalen från min sida till Noreply@facebookmail.com borde i alla fall vara tydlig: Inte just nu. Vi tare chill ett tag, va?
Vad gör han då? Han skickar givetvis ett mejl! ”Du har inte besökt Facebook på några dagar…” – Nä, okej, jag vet – ”och det har hänt en massa under tiden.” Ja, jag förstår det, men… Jag har haft tid i tvättstugan. Sorry!

MEST EFTERHÄNGSEN är nog N-erq=iregrk.ah-17135@postmaster.twitter.com. Hon är så maniskt klängig att man blir helt utmattad. Man behöver bara vara utloggad några sekunder så knackar hon på, hårt och uppfordrande, där i inkorgen. ”NN, YY and XX have Tweets for you.” Okej, trevligt – men du, kan vi höras lite senare?

MÖJLIGEN LIGGER problemet mest hos mig. Kanske är jag ett asocialt prakt-ufo, det kan finnas tecken som tyder på det. Men jag tycker absolut att både Facebook och Twitter är jättebra, ingen tvekan om det. Jag skulle bara uppskatta om de sociala medierna kunde uppvisa en aning grundläggande social kompetens. Att Noreply och N-erq=iregrk.ah-17135 kunde lugna ner sig litegrann.
Jag inser att det nog är att begära lite för mycket.

BERTIL JANSON