Som jag har skrivit i tidigare blogginlägg har jag haft en del bekymmer med sömnen i Stockholm. Vissa nätter kan en grävmaskin börja arbeta klockan två på natten. Byggarbetet resulterar inte bara i oönskade uppvaknanden, utan tycks också påverka den så kallade kvalitén på min sömn, när jag väl alltså sover; mina drömmar blir ofta obehagliga när jag somnar om efter ett uppvaknande. När jag förra veckan läste om appen Sigmund, som är tänkt att fungera som en beställare av innehållet på ens drömmar, blev jag därför sugen att pröva en egen variant av denna app. Sigmund-appen går ut på att man skriver in ett antal ord som man själv har valt, som sedan under natten läses upp av en röst. Tanken är att hjärnan då ska styras in på dessa behagliga ord och drömmarnas innehåll ska därigenom styras i rätt riktning.

Min egen variant av drömstyrning skulle använda sig av luktsinnet. Eftersom luktsinnet är det enda sinnet vars nerver går direkt till storhjärnan, tänkte jag att detta sinne måste vara det optimala om man ville beställa en dröm. Därför placerade jag en flaska med solkräm på sängbordet, samt smörjde in mig med solkräm strax innan läggning, i hopp om att få drömma om sol och sandstränder.

Resultatet? Nattens dröm handlade om att jag hade sprucken hud som gick att ta av lager för lager. Vet inte hur Freud skulle ha tolkat detta, men jag kan i alla fall konstatera att jag behöver utarbeta en bättre variant innan jag hör av mig till en app-tillverkare och föreslår en utveckling av Sigmund-appen, där telefonen sänder ut dofter, för att påverka våra drömmar.

Det är synd att jag aldrig kommer att kunna be Freud om hjälp för att utveckla min eminenta idé. Men kanske behöver jag inte sörja denna sedan länge bortgångna man? Jag kanske kan ta hjälp av byggarbetarna och använda mig av så kallad betingning; genom att lära mig att koppla ihop ljudet av grävmaskiner med just sol och sandstränder kanske mina drömmar kan få önskat innehåll ändå? Jag skulle kunna be byggarbetarna att gräva på de tidpunkter som Sigmund-appen säger mina utvalda ord. Gräv där du står, brukar det väl heta?