Minns ni min cykel Exklusiv? Vi gjorde slut och jag har skaffat en ny. Det blev en betydligt mer påkostad hoj den här gången. En röd Merida. Som en konsekvens använder jag också ett betydligt mer påkostat lås, som inte kan sågas upp med en såg från Clas Ohlsson. Men att använda ett påkostat lås är ingen garanti för att få ha kvar sin cykel.

Jag hade varit i Stockholm över helgen och hade cyklat till tågstationen. För att inte riskera att min Merida blev stulen hade jag bett min pappa att hämta hem den från stationen. Efter helgen var jag tillbaka och blev hämtad med bil, så cykeln fick hänga på där bak.

Några timmar senare skulle jag iväg igen, den här gången med cykeln. När jag skulle låsa upp den passade inte nyckeln. Men det var inte fel nyckel, det var fel cykel. På två röda satte jag mig i bilen och körde till stationen, med cykeln där bak. I hopp om att ingen skulle se mitt misstag skyndade jag mig att ställa tillbaka det som pappa hade trott var min cykel. I samma sekund som jag placerade cykeln i stället fick jag syn på en dam som stod böjd över en annan röd Merida och såg ut att ha problem med att få upp låset. Jag insåg min roll i handlingen och gick fram för att bekänna. Att använda ett påkostat lås är alltså ingen garanti för att få ha kvar sin cykel. Om man råkar ta en annan cykel i stället.