norrmejI dag är det första april – en av få dagar om året som inte bara ger en tillåtelse, utan rentav UPPMUNTRAR en att bete sig som en irriterande människa. På morgonkvisten ville jag såklart utnyttja detta frikort att bete sig lögnaktigt mot omvärlden, varför jag bestämmer mig för att tuta i Malena att någon känd svensk har kolat under natten. Först funderar jag på Björn Ranelid, Jan Guillou, eller varför inte Göran Persson.

Men jag vet med mig att det kommer att leda till följdfrågor som jag inte riktigt är upplagd att besvara, jag vill nämligen inte jobba för min lögn, jag vill bara servera den och åtnjuta frukterna av den. Dessa män är helt enkelt för kända. Efter tysta underhandlingar med mig själv bestämmer jag mig för att Göran Skytte är den förolyckade. Segerviss klampar jag in i sovrummet, Malena ligger sömndrucken i sängen. ”Göran Skytte är död”, gastar jag. ”Jaha”, svarar Malena. Jag står tyst och njuter i några sekunder innan jag vrålar ut mitt ”APRIL APRIL DIN DUMMA SILL”. Malena vänder sig om i sängen. ”Jaha”, mumlar hon och drar täcket över sig.

Såhär i efterhand hade det nog varit klokare att välja något mer spektakulärt dödsfall än Göran Skyttes. Men å andra sidan – även om jag skulle dra till med att Nordkorea har kärnvapenbombat Seoul så skulle sprattet vara avslöjat efter de tio sekunder det tar för Malena att googla skiten på sin smartphone. En dyster tidsålder för aprilskämt. Nåväl – Malena kontrar efter en stund med att fråga mig varför jag har lajkat Norrmejeriers sida på facebook. Åt detta pinsamma försök att narra mig kan jag enbart skratta (rått). Innan jag förstår att detta inte är något skämt, att jag faktiskt HAR lajkat Norrmejeriers sida på facebook. Vad fan!?

Jag har ingen aning om varför jag gillar Norrmejerier, kanske har någon upptågsmakare fejsrejpat mig på ett innovativt sätt eller så har jag – likt en mycket gammal människa – kommit åt Gilla-knappen när jag pillat med mina prinskorvfingrar på mobilen. Hur som helst är allt jag kan göra nu att gjuta olja på vågorna genom att fort som FAN logga in och ta bort den där fördömda lajken.

Jaja, don’t get me wrong, jag har väl ingenting emot Norrmejerier. De gör väl god mjölk och så. Men eftersom jag lajkar nästan ingenting på facebook så blir akten att faktiskt lajka något ett KRAFTIGT ställningstagande. Som att jag verkligen brinner för Norrmejerier, när jag i själva verket på sin höjd anser de vara alright, ja, ungefär som man tycker att sten eller vindrutetorkare är helt okej.

Och det fick mig att tänka att facebook är i behov av ett alternativ till sitt lajkande. Och det är inte en ”unlike”-knapp, utan snarare en knapp som signalerar ett slags välvilligt ointresse, en välmenande axelryckning, en ”det här är väl alright”-knapp, en ”jo det går väl an”-knapp, en ”jamen jag antar att jag inte har någonting emot det, direkt”-knapp. För det vore en välgärning för så många ensliga facebookgrupper. Och det är först DÅ Norrmejerier kan räkna med mitt förströdda bifall.