– Skönt att det är över. Nu kan vi börja jobba med nästa års brännbollsyra. Det säger Brännbollsgeneralen Gustav Pettersson som redan blickar framåt.

Det såldes fler än 11 000 festivalpass till Brännbollsyran och antalet lag i cupen uppgick till 370 stycken. Detta kan jämföras med 7500 festivalpass och 342 lag i fjol. När Vertex ringer upp en förkyld brännbollsgeneral – Gustav Pettersson – efter yran sammanfattar han årets upplaga med att det blev en klar organisatorisk förbättring jämfört med fjolåret, då bland annat kösystem, toaletter och säkerhet lämnade en del i övrigt att önska.
– Den feedback vi fått från olika håll säger att allt var mycket bättre i år och vi är självklart nöjda. Att polisens rapport visar att det inte varit särskilt mycket bråk och stök är också väldigt positivt.

En skillnad jämfört med förra året var spelplanernas placering, som i år enbart fanns på Mariehemsängarna, medan festivalen huserade på campus.
– Det blev lyckat. Förra året ville vi visa att festivalen och brännbollen är förenade, men det blev trångt. På Mariehemsängarna finns 32 banor som kan ta uppemot 450 lag och som har en bra finalbana. På finalen kom det cirka 2500 personer så det kändes som att det är så här en final ska vara.
Har ni redan börjat tänka på nästa år?
– Vi tänker alltid framåt och kommer fortsätta satsa, både på brännbollscupen och festivalen. Däremot har vi inte börjat staka ut vägen för hur vi rent praktiskt ska göra. Förra året var det lättare då vi direkt bestämde oss för att åtgärda de organisatoriska bristerna samt öka artistbudgeten.
Finns det någonting som kan förbättras?
Det var en del problem med domarförseningar som vi får titta närmare på hur det kan åtgärdas. I övrigt vet jag inte. En till scen på festivalen kanske? Sen är det bara be till vädergudarna och hoppas på bättre väder än i år.

Vinnare i cupen blev, för tredje året i rad, lag Salming. De besegrade i finalen BCZ med 87-70.
– De är extremt duktiga och tar sporten på allra största allvar. Nu är det bara de och BK Rel som har tre eller fler vinster i yrans historia. Men jag hoppades faktiskt att BCZ skulle vinna, för nu har de fyra finalförluster de senaste sju åren. Jag träffade några av dem efteråt och de undrade, om det blir ny finalförlust nästa år, ifall de kan byta silvermedaljerna mot ett guld.

I tjejcupen vann Sikta på tjejen, som i finalen besegrade Pinglorna med 70-66. Priset för Best in show tilldelades det Sagan on ringen-inspirerade laget Fat Smokin Hobbits.

Anders Samuelsson