21 July, 2019

 
 • Vintern är virussmittornas högsäsong.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Vinterns virus anfaller

  Publicerad 24 februari, 2013

  Ditt immunförsvar – din egen armé av elitsoldater – är i läsande stund i full beredskap inför vinterns tunga angripare: förkylning, influensa och vinterkräksjuka. Ibland blir du sjuk ändå.

  Ett förkylningsvirus är mycket smittsamt men för friska, vuxna människor är det helt ofarligt. Trots det är snuva, halsont och trötthet något man klarar sig utan. Ett snäpp värre är influensa. Den har fler och kraftigare symptom än vanlig förkylning och man får också feber, huvudvärk och kroppsvärk. Det finns tre influensatyper; a, b och c, där c är som en vanlig förkylning och a är den man ska passa sig ordentligt för. I vinter har också den beryktade svininfluensan återkommit.

  VILL DET SIG RIKTIGT ILLA kan man drabbas av calicivirus, “vinterkräksjuka”, som också går nu. Inkubationstiden är upp till två dagar även om det kan gå betydligt snabbare, och sedan blir det kräkningar eller diarréer istället för studier.
  När kroppen är angripen av virus, och därför redan uttröttad, så kan också bakterier få fäste. Och bakterierna kan ställa till med lunginflammation eller halsfluss som måste behandlas. Så även om virusen i sig är relativt ofarliga ska man se till att vila när man är sjuk.

  VERTEX PRATAR MED en virusdrabbad student över telefon, han vill inte figurera med sitt riktiga namn i tidningen så vi kallar honom Fredrik.
  Fredrik blev förkyld i december 2012 och är, när Vertex pratar med honom i februari, fortfarande sjuk.
  – Flera månader känns det som, säger han lite uppgivet.

  HAN BESKRIVER DET som en lättare förkylning som inte går över. Han är konstant trött och hängig, snyter sig flera gånger om dagen och har ofta huvudvärk. Varför han är sjuk så länge vet han inte, men han tror inte att det har med honom själv att göra. Han tränar mycket och äter därför ordentligt, och dessutom är det likadant för många i hans klass. Studierna har fungerat ändå, men han framhåller att allt blir extra slitigt när han i grunden är så trött.

  SMITTSKYDDSLÄKARE Stephan Stenmark, verksam i Västerbottens läns landsting, bekräftar att det går väldigt mycket förkylning och influensa just nu. Vinterkräksjukan går också men har inte lika stor spridning som de två förstnämnda virusen. Att just förkylning och influensa verkar ha drabbat “alla” runtomkring en just nu beror på att vi, trots att vi är förkylda, går till jobb och skola som vanligt. Och så vistas vi hela tiden inomhus eftersom det är vinter.

  NÄR VI SEDAN HOSTAR och nyser ut virusen i luften så kan de nå ut till många samtidigt. Virusen trivs enligt Stephan Stenmark bra inomhus i den torra luften och partiklarna blir också mindre i torr luft och då kommer de djupare ner i mottagarnas luftvägar. Om du upplever dig vara drabbad av en seg förkylning som inte gått över på flera månader så har det en lite överraskande förklaring.
  – Då är det frågan om flera upprepade virus, inte samma. En förkylning går över inom ett par veckor, säger Stephan Stenmark.

  HAN VILL SLÅ ETT SLAG för att stanna hemma vid sjukdom så att man vilar och också undviker att smitta andra, men det är svårt att hålla sig borta från viktiga föreläsningar och gruppträffar. Det finns en handfull andra saker du kan göra för att minska riskerna. Att sköta hälsan är en självklarhet, men kortsiktigt finns det ett superbt knep.
  – Tvätta händerna. Ofta, säger Stephan Stenmark.

  NÄR DU TAGIT I ETT dörrhandtag eller i din kurskompis hand ska du göra det, och innan du ska äta eller dricka en kaffe i Café Lindell, och direkt när du kommer hem innanför dörren. Om du tvättar händerna noggrant så räddar du inte bara dig själv från många “sjukor” – Stephan Stenmark försäkrar att du också skonar andra från att drabbas, minskar spridningen helt enkelt.

  ANNELIE MARKGREN

  Håll dig frisk i virustider genom att:
  – tvätta händerna ofta, särskilt innan måltider;
  – sova ordentligt;
  – äta bra och varierad kost;
  – motionera regelbundet;
  – fimpa för gott.

  Tillfriskna snabbare genom att:
  – äta ordentligt;
  – dricka mycket vätska;
  – vila;
  – hålla dig varm och torr;
  – vid feber INTE träna alls.

  Unvik att smitta vidare genom att:
  – stanna hemma när du är sjuk;
  – hosta/nys i armvecket;
  – använda engångsnäsdukar;
  – inte ta folk i hand;
  – tvätta händerna ofta.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.