Politiska analyser och debatter kombinerades med varmkorv och popcorn, när valvakan arrangerades på Origo. Ett hundratal studenter följde röstningen – med blandade känslor.

När valvakan drar igång klockan fem på Origo samlas snart ett hundratal personer för att följa rösträkningen fram till presentationen av resultatet. Men det är inte ett parti som har samlats, utan studenter med olika politiska åsikter.

Sara Skaränger Littmarck, Linnea Agerstig och Elvira Ahlring.

Det märks på utsmyckningen av lokalen. Ballongerna och vimplarna har olika färger, och på borden ligger flaggor med pride-tryck istället för partisymboler.
– Vi är politiskt oberoende så vi har verkligen sett till att det ska vara en väldigt chill stämning, säger Linnea Agerstig, aktivitetsansvarig i Utrikespolitiska föreningen Umeås styrelse, och student på Samhällsvetarprogrammet.

Det är den föreningen som tillsammans med Nordpol, en kårförening under Umeå studentkårs Samhällsvetarsektion, som arrangerar valvakan tilllsammans med UPF, Utrikespolitiska föreningen..
– Vi höll ett litet minival i början för att se hur det hade sett ut om vi fått representera Sverige. Det blev mest rött, ungefär som förväntat, säger Sara Skaränger Littmarck, vice ordförande i Nordpol och student på Politices kandidatprogrammet.

När Vertex besöker valvakan närmar sig klockan tio, och besökarna följer spänt vad som sker. Någon vanlig feststämning är det inte.
– Det är mer debatt och diskussioner just nu, just för att alla tycker olika och folk har röstat skilt från varandra. Så nu är det att folk kollar valresultaten diskuterar vad man tror kommer hända. Hur framtiden kan se ut, säger Elvira Ahlring som också är engagerad i UPF.

Ida Thelander.

En av besökarna är Ida Theander, som studerar på programmet för Internationell kris och konflikthantering.
Hur är stämningen tycker du?
– Jag tror folk är nervösa. Jag tror de är oroliga för hur regeringen ska se ut. Om det blir nyval eller om vi löser det här på något sätt.
Hur har du resonerat inför det här valet?
– Jag har försökt att både tänka strategiskt men ändå lägga en röst på ett parti jag tror på och hör hemma, som har samma politiska värderingar som jag.

Linus Boström och Jesper Öberg.

Vid baren står Linus Boström, som studerar på Politices kandidatprogrammet, och Jesper Öberg som gör sin master i statsvetenskap.
– Det är väl ungefär som man skulle förvänta sig. Jag var lite cynisk innan så man trodde väl kanske SD skulle gå upp till 22-23 procent innan, men det verkar ju inte bli så nu, säger Boström om valet hittills, när klockan närmar sig tio.

För Jesper Öberg har kvällen hittills inte varit någon positiv erfarenhet. 
– Jag känner mig ganska uppgiven skulle jag säga, för att det kommer bli kaos efter valet, och risken för nyval finns där. Samtidigt som det finns en risk för att högerblocket kommer bilda regering med SD. Jag är förvånad att det går så bra för KD. Men jag antar att man kan ge äran till deras partiledare för hon har gjort ett bra jobb på slutet. Men jag tror att vi får ett regeringsskifte. Garanterat.

Lukas Sundell, student på  Politices kandidatprogrammet sitter vid ett av borden tillsammans med flera andra studenter och diskuterar medan han följer resultatet. Han delar med sig av sin analys.
Vad är viktigaste frågan för dig?
– Miljön, den frågan är viktigare än någon annan fråga. Det är en enda frågan egentligen. Den frågan kan inte jämföras med de andra. Om vi inte prioriterar den så finns ingen annan fråga att prioritera så småningom.

På måndag morgon när 98 procent av rösterna hade räknats skiljer bara 0,3 procent mellan det rödgröna blocket och Alliansen. Utlandsrösterna och de sent inkomna förtidsrösterna som räknas på onsdag kan därför komma att avgöra vilket block som blir störst.
– Den här kvällen borde bli blockpolitikens begravning, sa Stefan Löfven i sitt tal under kvällen.

Text och foto:
Vendela Wikström