21 April, 2019

 
 • Johan Wellton uppträder i Ljusgården, Lärarutbildningshuset, torsdag den 11 oktober.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • ”Utmaningen är att få till
  ett möte med publiken”

  Publicerad 9 oktober, 2018

  Johan Wellton är jonglören som själv tycker att jonglering är trist att titta på. Med lite komik i mixen blir det roligare, tycker artisten som den 11 oktober siktar på att roa Kultur på campus-publiken.

  Redan som 12-åring uppträdde Johan Wellton som gatuartist. Han gick Cirkusgymnasiet i Gävle, specialiserade sig på jonglering och tränade tio timmar om dagen, vilket han är tacksam över idag, sisådär tjugo år senare.
  – All ledig tid gick åt till träning och det är ju kul att bli riktigt bra på något, säger Johan.

  Men han menar också att scennärvaro och att kunna läsa av en publik är långt viktigare än att visa upp teknisk skicklighet.
  – Men en envis träningssida har jag fortfarande, fortsätter han.
  – Den bästa skolan har varit att uppträda på riktigt. Att lära sig att möta en publik och att känna av en situation har gett mer än det jag lärde mig i skolan, menar Johan Wellton som tagit paus från tvättstugan för den här intervjun med Vertex, som görs över telefon.

  Efter gymnasiet begav sig Johan Wellton utomlands och har sedan dess turnerat i 35 länder, bland annat med den spektakulära showen Glitch. Till Umeå kommer han med den mycket mer avskalade föreställningen Unplugged. Basen för hans shower har alltid varit jonglering.
  – Jag tyckte att jonglering var trist innan jag började själv och har försökt hitta andra vägar, att det inte bara ska bli ”titta på mej”. Egentligen är ju mötet med människorna i en publik den stora grejen. Det handlar om kontakt, närvaro eller känsla i rummet. Inte om att kasta bollar.

  Föreställningen på Kultur på campus , den 11 oktober vid lunchtid i Ljusgården, Lärarutbildningshuset, kommer förutom jonglering att innehålla snack med avstamp i jonglering.
  En sak som ligger Johan Wellton varmt om hjärtat är komik. Att uppträdandet får en komisk inramning är därför inte ett långsökt antagande.
  – Jag tittar väldigt mycket på stand up.
  – Utmaningen med lunch­föreställningen i Umeå är att få till ett möte med publiken. Är folk öppna för det mötet? Eller vill de bara få i sig en bulle?

  Catharina Bergman

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se