21 June, 2018

 
 • Ludvig Essebro (t.v.) och Sebastian Holmström har gått till final i Sustainergies Cup.
 • amtel_250x87_NY
 • 96690_medborgarskolan
 • menskoppen
 • Umeåstudenter till final
  i stor hållbarhetstävling

  Publicerad 2 mars, 2017

  Två studenter från Umeå har gått till final i innovationstävlingen Sustainergies Cup. Nu har de chansen att vinna 25000 kronor vardera.
  – Jätteroligt! Jag tror att jag har goda chanser i finalen, säger Sebastian Holmström.

  Sustainergies är en förening som jobbar för att ge studenter möjlighet att jobba med hållbarhet i praktiken.Vertex skrev i höstas om Sustainergies verksamhet i Umeå.

  Till innovationstävlingen Sustainergies Cup har studenter från hela världen bjudits in för att skapa idéer kring hållbarhetsutmaningar presenterade av tre svenska storbolag.

  De femton finalisterna kommer från sju olika universitet i Sverige, Bangladesh och Australien. Torsdag den 9 mars hålls finalen i Stockholm, där tre vinnare ska utses och belönas med 25 000 kr.

  Två av finalisterna, Ludvig Essebro och Sebastian Holmström, pluggar i Umeå. Ludvig Essebro, som studerar till jägmästare vid SLU, har presenterat sin lösning för Energimyndigheten i form av en hemsida. Under rubriken ”framtidens energi” lyfter Ludvig Essebro fram ett fiktivt flygbolag som går före genom att välja hållbara alternativ i alla led, flyga på tallolja och bygga flygplan av fossilfria material.
  Vad tänkte du när du fick finalbeskedet?
  – Jätteroligt! Det hade jag inte riktigt förväntat mig, eftersom jag valde en lite annorlunda lösning, säger Ludvig Essebro.

  Den andra finalisten från Umeå, Sebastian Holmström, pluggar internationellt företagande och har i sitt bidrag till Skandia Fastigheter presenterat ett smörgåsbord av idéer inom cirkulär ekonomi som kan implementeras idag. Det handlar om förbättringar och tjänster som prövats av utländska företag, men som hittills inte använts i Sverige. Till exempel en leasingtjänst av ljus istället för försäljning av glödlampor och ett internt Blocket där använt material läggs upp för försäljning.
  Vad tror du om dina chanser i finalen?
  – Jag tror jag har goda chanser, absolut. Jag har rätt mycket kunskaper i cirkulär ekonomi sedan tidigare, säger Sebastian Holmström, som började skriva ihop sin uppsats bara en dryg vecka innan sista inlämningsdag.

  Nästa vecka tar han tåget ner till finalen i Stockholm den 9 mars.
  – Jag känner mig otroligt peppad. Det ska bli kul att se hur det går och träffa företag och andra studenter som är intresserade av hållbarhetsfrågor.

  Uppdaterat: Sebastian Holmström vinnare i tävlingen.

  Bertil Janson

   

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se