Att sommarjobba som Adeccos VD i en månad, med en lön på 100 000 kronor, det är någonting som umeåstudenten Martin Anderson har en chans att få göra. Snart avgörs vem av de åtta finalisterna som kommer att få jobbet.

4600 deltagare har till slut gallrats ner till åtta. Genom ett ledarskapstest där bland annat stresstålighet och ambition undersökts bestämdes vem som skulle gå vidare i tävlingen och där med få möjlighet att sommarjobba som koncernchef på företaget Adecco. Bland de åtta i finalen finns Martin Andersson, som studerar industriell ekonomi på Umeå universitet.

Genom att rösta på sin favoritkandidat bland de åtta finalisterna kan man vara med och påverka vem som kommer att få jobbet. Andersson säger själv att det är hans driv och ambition som tagit honom så långt i tävlingen. På sidan av studierna driver han ett eget företag, vilket gett honom erfarenhet av ledarskap.
– I och med att jag har anställda har jag lärt mig att alla människor inte är likadana och inte kommer lösa problem på samma sätt. Att min box inte behöver se likadan ut som någon annans. Man måste lära sig att ha perspektiv och lyssna.

Om han får jobbet skulle det innebära att han tar över VD:ns arbetsuppgifter i en månad. Lönen på 100 000 kronor vill han bland annat använda för att skapa tre stycken stipendier på 10 000 kronor vardera som ska gå till unga som vill starta företag.
– Jag startade själv mitt första företag när jag var 18 år och vill främja allt som har med ungt entreprenörskap att göra, och få unga att våga hoppa ut för stupet och testa sina egna vingar, säger han.

Vem som vinner tävlingen blir klart på torsdag.

Uppdaterat: Igår blev det klart att juryns val föll på Sara Landfors, som studerar vid Chalmers Tekniska Högskola. Det blir alltså Sara som får vikariera en månad som koncernchef för Addeco.

 

Sofia Sundström