23 June, 2018

 
 • Ungefär 15 yngre forskare och doktorander från Umeå universitet är med i projektet som tar fart i höst.
 • Greg Neely.
 • 96690_medborgarskolan
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Umeådoktorander deltar
  i utbyte med Sydafrika

  Publicerad 24 augusti, 2017

  Globala frågor kräver forskning på internationell nivå. Därför startar nu ett stort samarbete mellan 27 olika universitet i Sverige och Sydafrika. Ett av dem är Umeå universitet.

  Greg Neely.

  Under tre år satsar Sverige tio miljoner kronor för en ökad internationalisering av forskning. Från Umeå universitet väntas ungefär 15 personer delta i projektet. Fokus kommer att ligga på yngre forskare och doktorander.
  – Det är de som är framtiden inom forskningen, säger Greg Neely, tidigare enhetschef på International Office på Umeå universitet.

  Projektet, som tar fart i höst, innebär ett samarbete mellan totalt 27 universitet. Sju av dem ligger i Sverige och resterande 20 i Sydafrika. Hälften av finansieringen av Sveriges medverkan kommer från STINT, stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning.
  – Det här skapar nya sätt och möjligheter att använda varandras kunskap. Umeå har ambitionen att utveckla internationellt samarbete i Afrika men hittills har man inte nått den nivå man hoppats, säger Greg Neely, som varit med i projektet sedan starten.

  Internationalisering har visat sig höja kvaliteten på forskarutbildningar. De projekt som flera länder varit inblandade i har också fått större genomslag i forskningen. I det nya samarbetet kommer resultaten bli mer tillgängliga även för allmänheten via en ny interaktiv plattform.

  Att öka internationella samarbeten kommer att leda till att Umeå universitets status höjs, menar Per Nilsson, internationell strateg på International Office.
  – Vi utvecklas på forskningsfronten genom att umgås med andra duktiga forskare. Ett riktigt universitet är internationellt orienterat.

  Projektet kommer att innebära att betydligt fler forskare från Sydafrika och Sverige får möjligheten att samarbeta jämfört med tidigare. Stort fokus kommer ligga på årliga seminarium. Det första äger rum i Sydafrikas huvudstad Pretoria under våren 2018. Där ska bland annat FN:s hållbara utvecklingsmål diskuteras.
  – Vi bor i en värld med många gemensamma problem att lösa, till exempel miljöfrågor. Det krävs en internationalisering för att lyfta blicken till en annan nivå än den lokala, säger Greg Neely.

  Vendela Wikström

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Tre gruppledare som hoppas på röster (fr.v.): Johan Lindren, Rimligt Initiativ för Kåren, Erik Arvidsson, Vänsterstudenterna och Lars-Erik Utberg, Arbetarpartiets Studentfackliga Alternativ.

  Kårval drar igång
  – tre tävlar om rösterna

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se