17 October, 2018

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Umeå rödlistat igen
  i ny bostadsrapport

  Publicerad 25 augusti, 2017

  Trots fler bostäder kan Umeå fortfarande inte garantera alla studenter ett boende under höstterminen. Samtidigt har flera andra studieorter löst bostadsbristen. Det visar SFS bostadsrapport.

  Att veta att man har ett hem under hela sin studietid är en förutsättning för att kunna fokusera på utbildningen och trivas under sin studietid, menar Sveriges förenade studentkårer, SFS. Men bostadsbristen gör att många studenter inte kan vara säkra på att de har ett tryggt boende när de börjar studera. Det finns också de som tackar nej till sina studieplatser på grund av det.

  Studentbostadsläget i landet.

  I går kom SFS årliga bostadsrapport, som ger en bild av bostadsläget i 33 studentstäder i Sverige. Innehållet är både oroande och glädjande, enligt SFS. Sedan 2012 har antalet röda städer, där studenter inte kan garanteras ett boende under höstterminen, ökat från sex till tretton.

  Men även de gröna städerna, där studenter får ett tryggt boende inom den första månaden, har under samma period ökat från tre till nio. Halva ökningen har skett under förra året. Förklaringen kan vara att fler kommuner satsar mer på att lösa bostadsbristen, samt Regeringens beslut förra hösten om att ge 11,3 miljarder kronor i investeringsstöd till byggandet av studentbostäder och hyresrätter.
  – Tack vare investeringsstödet kan det byggas fler små, klimatsmarta hyresrätter med rimliga hyror i Sverige. Bristen på bostäder, inte minst hyresrätter, hämmar Sveriges utveckling när människor inte kan flytta dit de vill för att jobba eller studera, sa bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande efter att beslutet fattats.

  Umeå har länge varit en av städerna på den röda listan, och så även i år. Men trycket har lättat något. I våras var minskningen kraftig, uppger Marie Söderström, vd på Bostaden. Inför terminsstarten syns dock ingen skillnad i kötider för studentbostäderna.
  – I medeltal är det cirka tolv månader för ett studentrum. Men kötiderna kortas ner i mitten och i slutet av terminen, säger Marie Söderström.

  Jämfört med förra hösten finns drygt 350 nya studentlägenheter i Umeå. På Tvistevägen, i skogen mellan Ålidhem och campus, blir ytterligare 302 av Balticgruppens lägenheter färdiga för inflytt i början av nästa år. Där finns inget kösystem. De som anmäler sig först får boendet.
  – Man ska inte behöva stå i kö från det att man föds tycker vi, säger Thomas Jonsson, vd på Balticgruppen Fastighet.

  Just långa kötider är något som många studenter brottas med. När Vertex pratar med ett tiotal studenter har de flesta löst bostadsfrågan, men känner någon som inte gjort det.
  – För mig gick det ganska enkelt. Alla sa åt mig tidigt att ställa mig i bostadskö. Då var det jättelätt hitta bostad. Men jag har en vän som ställde sig i kö först förra året och henne går inte så bra för, säger Ronja Dudenhöfer som börjar på Kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap.

  Munam Rashid från Lidköping som har valt samma utbildning, har inte fått tag i bostad när Vertex pratar med honom. Under tiden han söker kommer han bo hos sin pappa som jobbar i Umeå.
  – Jag hade tänkt vara hos honom ett litet tag tills jag hittar ett boende. Jag har ställt mig i kö och hoppas att jag hittar något till slut.

  Vendela Wikström

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Joakim Pinto Cárdenas, Trolle Frankenberg, Ville Ledje, Erik Dunbäck Pekkari och Marcus Lenndin läser alla civilekonomprogrammet och bjussar på många tips till alla nykomlingar i Umeå.

  ”Jag ville bara kasta
  mig in i något nytt”

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se