Umeå kammade hem guld i hoppningen, både individuellt och i lag, vid student-SM i ridsport i Umeå.

– Jag är otroligt stolt över Arkum-ryttarnas prestationer! säger Beatrice Gustafsson, tidigare ordförande i Arkum, Akademiska ryttarklubben i Umeå, efter student-SM i ridsport som hölls på Hippologum i Umeå den 2-4 maj.
Vad var det som gjorde att det gick så bra för Arkum i hoppningen?
– Vi har ett gäng ARKUM-ryttare som tränar i hoppgruppen på Umeå Ryttarförening. De tränar regelbundet hoppning på hög nivå och just regelbundenheten av träning ser jag som den främsta nyckeln till framgång.
Hade ni någon fördel av att tävla på hemmaplan?
– Jag tror att många av ryttarna kände sig trygga med att tävlingarna var på hemmaplan. Under hela helgen satt det familj på läktaren för att supporta ryttarna. Med tanke på att merparten av Arkum-ryttarna aldrig tidigare deltagit i en studentryttartävling så tror jag att tryggheten varit en hjälpande faktor till framgångarna.
Hur gick det för Arkum i dressyr? 
– Arkum blev lottade mot Lund och Uppsala i dressyren. Vi visste på en gång att det var en tuff lottning. Hela Lund-laget tog sig vidare till semifinal vilket innebar att både Arkum och Uppsala blev utslagna redan i grundomgången.
Du lyfte i en intervju innan SM fram lundastudenterna som en stark konkurrent?
– Ja lundastudenterna presterade riktigt bra i dressyren där de kammade hem alla tre individuella medaljer; guld, silver och brons. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare! De individuella toppresultaten bidrog till att Lund vann lagdressyren och den kombinerade lagklassen.
Var kommer student-SM i ridsport att hållas nästa år? 
– Student-SM 2015 kommer att hållas i Lund.
Deltar du själv igen då?
– Eftersom jag befinner mig på andra sidan jordklotet, Australien, så blir det tyvärr svårt. Jag lämnar över tävlingsdeltagandet till andra ARKUM-ryttare.
Just det, du åker iväg som utbytesstudent till hösten, hur gör du med ridandet där?
– Min tanke är att leta rätt på studentridningen i Australien. Förhoppningsvis blir det någon studentryttartävling även där. Att pausa helt från ridningen är inget alternativ, jag har ridit i hela mitt liv och det ska jag fortsätta med genom livets alla skeden.
Hur ska Arkum fira segern i hoppning i student-SM?
– Vi ska självklart fira segern! Men just nu är vi alla helt slut efter helgens tävlingar och arrangemang, så först blir det välförtjänt vila.

Annelie Markgren
Foto: Beatrice Matsson