Studenter i Underlandet, snack i baren och dansgolv som vaknar till liv. Vertex tog en runda genom tre av Umeås kårhus en vanlig lördagskväll.

Kårhuset Origo har fest med temat Wonderland.
Kårhuset Origo har fest med temat Wonderland.

IKSU är stängt och nersläckt och området är alldeles tyst och fridfullt – sånär som på den grupp studenter som hänger utanför Origo, Umeå naturvetar- och teknologkårs eget kårhus. Studenterna i gänget är klädda ”som vanligt”, men plötsligt öppnas dörren och ut kommer en kvinna förklädd till en blå Cheshirekatt. Det är My Björgvinsdóttir, som pluggar industriell ekonomi och är en av arrangörerna för kvällens fest med temat Wonderland.
– Tänk att du är Alice och trillar ner i Underlandet, förklarar hon.

EFTER EN CYKELTUR hamnar Vertex utsända mitt i sjukhusparken och blir snabbt insläppta i Kårhuset Villan, Umeå medicinska studentkårs eget kårhus. I baren står läkarstudenten Hugo Alfredsson. Han läser första terminen på Läkarprogrammet och gillar Villans lokaler med det lite äldre stuket, det känns hemtrevligt, tycker han. Just ikväll är det lätt lugnt så man kan prata utan att behöva vråla.

NÄR KVÄLLEN börjar gå mot natt spelar färgade strålkastare över dansgolvet i Kårhuset, Umeå studentkårs kårhus mitt i campusområdet, och det syns och hörs att dansgolvet vaknat till liv. Musiken dånar ut genom de stora glasfönstren. Alexandra Heinonen kommer från Nykarleby i Finland, men är numera bosatt i Umeå. Hon läser till religionslärare på gymnasienivå och trivs ”suveränt” i Sverige.
– Människor är skönare här i Sverige, säger hon glatt.

ANNELIE MARKGREN
FOTO: MATILDA SANDBERG

Läs hela reportaget  med fler bilder och fakta om alla kårhusen i Vertex nr. 3-2014, som börjar delas ut i helgen.