21 July, 2019

 
 • Risktagandet har blivit överordnat säkerhetstänket, menar Gustav Scherrer, här själv i backen.
 • Gustav Scherrer.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Tragisk lavinolycka
  fick Gustav att agera

  Publicerad 27 november, 2015

  Skiers Left är en stiftelse som jobbar för ökat säkerhetstänk bland skid- och snowboardåkare. Den har sin grund i en lavinolycka, då umeåstudenten Gustav Scherrer förlorade sin syster Mikaela.

  Gustav Scherrer.

  Gustav Scherrer.

  Det var för snart tre år sedan som Mikaela Scherrer omkom i den tragiska lavinolyckan. Gustav Scherrer grundade efteråt, tillsammans med brodern Axel, stiftelsen till Mikaelas minne. Gustav studerar industridesign vid Umeå universitet och bedriver verksamheten vid sidan av studierna.

  Skiers Left jobbar med att öka säkerhetsmedvetandet hos dem som vistas i en alpin miljö. De senaste årens utveckling av offpist-skidor har öppnat dörren för många som tidigare bara höll sig i pisten. Marknaden erbjuder dessutom utrustning i form av transceiver, sond, spade och lavinryggsäck om olyckan skulle vara framme.
  – Många tror att det räcker med att köpa den rätta utrustningen och sedan bara ge sig ut på berget och åka puder. Risktagandet har blivit överordnat säkerhetstänket. Den tekniska utrustningen kan inge en falsk trygghet hos många, säger Gustav.

  Det är istället kunskap om parametrar som snöförhållanden, teknik, vind och sikt som måste förbättras, menar han. Men framförallt ligger grunden till förändring i attityden.
  – Man måste respektera både naturens krafter och varandra när man är på berget. Den machokultur som omger friskidåkningen idag måste trappas ner.

  Den 1 december klockan 18.30 gästas Utebutiken, i ett arrangemang av Skiers Left, av lavinexperten Mårten Johansson, som kommer att föreläsa om lavinsäkerhet. Föreläsningen är gratis och öppen för alla intresserade.

  Läs mer i Vertex nr 9-2015,
  som utkommer den 1 december.

  Anna Dunér

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.