Skiers Left är en stiftelse som jobbar för ökat säkerhetstänk bland skid- och snowboardåkare. Den har sin grund i en lavinolycka, då umeåstudenten Gustav Scherrer förlorade sin syster Mikaela.

Gustav Scherrer.
Gustav Scherrer.

Det var för snart tre år sedan som Mikaela Scherrer omkom i den tragiska lavinolyckan. Gustav Scherrer grundade efteråt, tillsammans med brodern Axel, stiftelsen till Mikaelas minne. Gustav studerar industridesign vid Umeå universitet och bedriver verksamheten vid sidan av studierna.

Skiers Left jobbar med att öka säkerhetsmedvetandet hos dem som vistas i en alpin miljö. De senaste årens utveckling av offpist-skidor har öppnat dörren för många som tidigare bara höll sig i pisten. Marknaden erbjuder dessutom utrustning i form av transceiver, sond, spade och lavinryggsäck om olyckan skulle vara framme.
– Många tror att det räcker med att köpa den rätta utrustningen och sedan bara ge sig ut på berget och åka puder. Risktagandet har blivit överordnat säkerhetstänket. Den tekniska utrustningen kan inge en falsk trygghet hos många, säger Gustav.

Det är istället kunskap om parametrar som snöförhållanden, teknik, vind och sikt som måste förbättras, menar han. Men framförallt ligger grunden till förändring i attityden.
– Man måste respektera både naturens krafter och varandra när man är på berget. Den machokultur som omger friskidåkningen idag måste trappas ner.

Den 1 december klockan 18.30 gästas Utebutiken, i ett arrangemang av Skiers Left, av lavinexperten Mårten Johansson, som kommer att föreläsa om lavinsäkerhet. Föreläsningen är gratis och öppen för alla intresserade.

Läs mer i Vertex nr 9-2015,
som utkommer den 1 december.

Anna Dunér