– Jag kommer att sakna studenterna och den sociala kontakten man har med dem, säger Tommy Bäckström, som efter 45 år som vaktmästare vid Umeå studentkår säger farväl till universitetet och påbörjar det nya livet som pensionär.

Det var i januari 1970 som Tommy Bäckström, efter avslutad skolgång och yrkesutbildning, påbörjade sitt arbete som vaktmästare på Umeå studentkår. Vid midsommar, efter 45 års arbete, är det dags att gå i pension för en av universitets mest rutinerade personer.
– Jag brukar säga att jag är inne på termin 91 nu, säger Tommy och skrattar.
Hur har du trivts med jobbet under dessa år?
– Det har varit till och från. Ibland är det bra och ibland mindre bra. Det beror mycket på vilken kårstyrelse som sitter. Jag tycker man ska kunna ha dialoger med styrelsen och en del har varit bra att ha att göra med, andra mindre bra.
Kommer du sakna jobbet?
– Ja, framför allt kollegorna och den sociala kontakten det innebär. Även studenterna som man träffar. Men man måste tänka på hälsan och jag har legat inne mycket på NUS senaste åren. Sista operationen, för ett ljumskbråck, var riktigt tuff. Men jag kommer att hälsa på här i några år till.

Läs längre intervju i Vertex nr 5-2015.

Text och foto:
Anders Samuelsson