20 July, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • ”Systerskapet måste
  vara ett aktivt val”

  Publicerad 21 september, 2018

  När Anna Kindberg Batra tog över som Moderaternas partiledare fick hon ordern om att klä sig i kostym, vara bestämd och inte visa för mycket känslor.  – Det är svårt att vara så tråkig som en man, kommenterar Veronica Palm.

  Veronica Palm.

  I går besökte Veronica Palm Umeå universitet för ett samtal med Annelie Bränström Öhman om sin bok Systerskap – En feministisk idébok. Boken är byggd på Veronicas reflektioner kring hennes erfarenheter i maktens toppskikt, samt vägen till beslutet att lämna sina uppdrag som socialdemokratisk riksdagsledamot 2015.

  Annelie Bränström Öhman.

  Annelie Bränström Öhman beskriver boken som en handbok med feministiska tips och idéer och Veronica Palm instämmer:
  – Det är inte en självbiografi, utan en självbiografisk bok med mina erfarenheter.

  Veronica lyfter upp boken och visar publiken i Vardagsrummet i Humanisthuset bokens framsida, som föreställer flera kvinnoarmar som greppar varandra i ett famntag. Anledningen till att detta omslag valdes är att Veronica inte ville ha sitt ansikte på boken.

  Det som inspirerade henne att skriva om sina erfarenheter och reflektioner kring systerskap och feminism är en förhoppning att kunna använda dessa till gagn för andra. Den uppkom ur hennes erfarenheter, men är framlagda i syfte att föra vidare kunskap. 

  Skulle du säga att du hade behövt boken när du började inom politiken?
  – Ja. Det var därför jag skrev den, säger Veronica Palm till Vertex en stund innan föreläsningen.

  Hon menar att politiken inte nödvändigtvis är mansdominerad, trots det styrs den främst av traditionella maktstrukturer. Med andra ord, patriarkatet. Till exempel ses män som mer multikompetenta och antas besitta förmågan att byta kompetens över en natt.

  Språkbruket, framtoningen och konsten att inte vara endast kvinna utan även politiker, spelar enligt Veronica en stor roll för hur mycket respekt som vinns av partimedlemmar. 

  En av reflektionerna i boken handlar om Anna Kindberg Batra. När Kindberg Batra tog på sig rollen som partiledare fick hon ordern av partiets ledning att bland annat strama åt sig, vara bestämd och klä sig i kostym. Plötsligt var hon alldeles för känslokall och stram. Kindberg Batra hade blivit lite för manlig.

  Detta är något som Veronica refererat till som dubbel bestraffning. De bad henne att klä sig och bete sig som en man för att vinna respekt, men när hon gjorde det så räckte det ändå inte till. ”You’r damed if you do, you’r damed if you don’t”.
  – Det är svårt att vara så tråkig som en man. Hon kan aldrig bli han.
  Vad betyder systerskap för dig? 
  – Att ovillkorligt backa varandra som kvinnor. Män är duktiga på att hålla varandra om ryggen. För oss kvinnor måste systerskap vara ett aktivt val.

  Veronica avslutar samtalet med Annelie att kalla patriarkatet för en ideologi som är blocköverskridande. De traditionella maktstrukturerna som alla omedvetet, eller medvetet, oavsett politisk ståndpunkt, upprätthåller. Därför menar Veronica Palm att systerskapet också måste vara det, blocköverskridande och ovillkorligt.

  Julia Lidman

  VERONICA PALM har en lång karriär inom politiken bakom sig, bland annat som riksdagsledamot för Socialdemokraterna och som ordförande för Stockholms Arbetarekommun. I dag är hon verksam som föreläsare och som ledarskribent i Dagens ETC.

  ANNELIE BRÄNSTRÖM ÖHMAN är professor i litteraturvetenskap och genusvetenskap vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper samt vid Umeå centrum för genusstudier. Hon är även verksam som kulturskribent i bland annat Västerbottens-Kuriren.

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.