Årets Musikhjälpen i Sverige har temat stoppa spridningen av HIV. På Rådhustorget i Umeå samlar volontärer från Umeå studentradio in pengar fram till och med söndag.Journaliststudenten Hanna Kalla är en av de volontäransvariga för Musikhjälpen i Umeå. I år är det cirka 20 frivilliga studenter som skramlar bössor. Hanna ser till att de blir omhändertagna och gör sitt bästa.
– Jag tar hand om volontärerna, försöker peppa dem och får dem att dansa och samla in så mycket pengar som möjligt, skrattar Hanna.

Under veckan har Umeå studentradio sänt live från glasburen på Rådhustorget i centrala Umeå, med besök i studion av artister och kulturutövare. Det är tredje året Umeå studentradio deltar i Musikhjälpen. I fjol samlades över 100 000 kronor in tillsammans med Umeå stad.

Varje dag smittas 6000 personer med HIV och en stor del av de drabbade är under 25 år. 
De mest utsatta områdena är länderna söder om Sahara, enligt Musikhjälpen.
 Pengarna skramlas ihop och går direkt till Musikhjälpen som är ett av Radiohjälpens projekt. Det är sedan dem som väljer var pengarna hamnar.
– Det är en noggrann urvalsprocess var pengarna hamnar, berättar Hanna.


Musikhjälpens insamling gör det möjligt för organisationer att hjälpa till i de mest drabbade områdena. Till exempel erbjuds gratis HIV-test till ungdomar och blivande mammor. Musikhjälpens mål är även att sprida kunskap om HIV till hela svenska folket.

Greta Hansson Vikström
Jon Eriksson
Anna-Stina Johansson
Foto: Nelly Fernström

Mer om HIV-viruset
Musikhjälpens snabba klipp om HIV