En majoritet av spelarna i Umeå IK:s trupp pluggar på universitetet. UIK toppar därmed listan över de studenttätaste elitidrottslagen i Umeå.

En undersökning som Vertex gjort i slutet av oktober visar på att Umeå IK har störst andel studerande i sin trupp  – hela 62 procent. De spelare som går på fotbollsgymnasium har då också räknats som studerande.
– Vi jobbar målmedvetet med att ta ansvar för tjejernas sociala situation, säger UIK:s sportchef Niklas Westman och fortsätter:
– Vi kan inte erbjuda de löner som gör att spelarna kan vara professionella, utan måste nyttja de möjligheter som finns att kombinera ett civilt liv med studier och elitfotboll.
Är det enklare att locka till sig spelare med hjälp av universitetet och dess elitidrottsavtal?

–  Ja, det är helt klart en jättebra konkurrensfördel om du kan hitta bra studielösningar för duktiga spelare jämfört med många andra städer och lag, säger Niklas Westman.

TÄTT EFTER UMEÅ IK kommer IBK Dalens innebandydamer, som också har en trupp där mer än hälften är studerande. Caroline Stattin i IBK Dalen tror att det kan bero på det elitidrottsavtal som spelare kan teckna med universitetet.
– Det är ett jättebra sätt att kunna kombinera elitsatsningen på innebandy med studerandet, säger hon.
Linnea Ivarsson, som också studerar och spelar i IBK Dalen, tycker att det märks i laget att över hälften pluggar.
– Det märks mycket på våra vanor. Man har mycket gemensamt som studenter. Vi brukar anordna innebandyluncher där vi är några stycken och äter antingen på skolan eller hemma hos någon av oss som pluggar.

UNGEFÄR EN TREDJEDEL av både IKSU:s innebandydamer och Björklövens hockeyherrar studerar, medan bara tre spelare i UFC:s herrlag i fotboll respektive IBK Dalens innebandyherrar pluggar just nu, visar Vertex undersökning.

JOHAN MARKLUND