21 July, 2019

 
 • Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.
 • Dungstriden våren 1977, när studenter och allmänhet protesterade mot att en skogsdunge på Ålidhem skulle huggas ner och ge plats för Ålidhemsskolan, blev en riksnyhet och Umeå studentkår stödde aktionen. I april 1977 kom närmare 300 poliser till platsen, de protesterande avhystes och dungen höggs ner.
 • Kårens historia har innehållit en rad mer eller mindre långlivade kårhusprojekt, från Scharinska Villan via Corona till Kårhuset. Bilden från Corona i Universumhuset våren 2008.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Studentkår firar 60 år
  av party och protester

  Publicerad 16 april, 2019

  Från storslagna bolagsambitioner via vänster­politik med revolutionära drag till dagens fokus på utbildningsbevakning och personval.  Nu firar Umeå studentkår 60 turbulenta  år i studenternas tjänst.

  Mycket vatten runnit under Umeälvens broar sedan den 16 april 1959, då den första lilla skaran studenter bildade Umeå studentkår. Åren som följde kan beskrivas som en explosion av stora idéer och stolta ambitioner.

  När antalet studenter i stan stadigt började öka, startades kårdrivna bolag och stiftelser med omfattande verksamhet. Restauranger, kiosker, studentbostäder, studenthälsovård, bokaffärer – allt skulle drivas i kårens regi. Studenterna blev en påtaglig maktfaktor i lilla Umeå.

  Med åren har det mesta avvecklats, sålts eller tagits över av andra aktörer.

  Under 1970-talet blev Umeå universitet känt som ”det röda universitetet”, då vänsterpartier av varierande revolutionär inriktning dominerade kårpolitiken, där valsystemet från 1969 och fram till förra året baserats på partipolitiska grupperingar.

  Engagemanget i samhällslivet och världens stora politiska frågor var också påtagligt och kåren gav ekonomiskt stöd till strejkande stuveriarbetare och städerskor i Sverige och gruvarbetare i England.

  Från och med i vår blir det i princip omöjligt att genomdriva sådana partipolitiskt färgade aktioner, efter att Rimligt Initiativ för Kåren tagit en storseger i fjolårets kårval, ändrat stadgarna och nu infört ett valsystem som baseras på engagerade studenter i kårens sektioner istället för i partipolitiska grupperingar.
  – Partipolitiken ska bort, var Erik Vikström tydlig med när Vertex intervjuade honom i samband med stadgeändringarna i höstas.

  Andra händelser som också påverkat kåren ordentligt genom åren är kårdelningen 1998, när NTK och medicinarna bröt sig ur Umeå studentkår och bildade egna kårer, och  avskaffandet av kårobligatoriet (lagen att alla högskolestuderande också måste vara medlemmar i en kår) tolv år senare.

  Dessa två händelser har inneburit att Umeå studentkårs medlemsantal dalat från runt 18 000 studenter under 1990-talet till dagens knappt 5 000 medlemmar.
  – Vi vill alltid nå fler studenter och att de ska känna att Umeå studentkår är en organisation som de kan stå bakom. Men vi är en mycket stark organisation som har medlemssiffror som ligger stadigt år från år. Det ger en stabilitet vi kan bygga vidare från.

  Det bästa kåren gjort genom åren är mycket, tycker Erik Vikström.
  – Umeå studentkår har framförallt alltid haft sitt fokus på att skapa verksamheter och driva frågor som gynnar studenterna.

  Redan från början när studentstaden Umeå växte fram, hade kåren ett eller flera fingrar med i allt från studentbostäder och förskoleverksamhet till IKSU och Kempe­fonden, som än idag delar ut stipendier till doktorander och studenter i Umeå.

  Kåren har också drivit många utbildningspolitiska frågor och frågor som rör studenternas studiesociala miljö.

  Erik Vikström nämner till exempel kårens genomdrivande av anonyma tentor, rätten för studenter att byta examinator när de gör praktik, regelsamlingen där studenters rättigheter samlades och gjordes mer lättillgängliga och arbetet för att behålla studenters reserabatter.

  Behövs Umeå studentkår idag?
  – En stark studentröst kommer alltid att behövas. Studenter idag har fått stärkta rättigheter tack vare det arbete som studentkårer runtom i Sverige har gjort i årtionden och vi fortsätter ständigt vårt arbete.

  Tisdag den 16 april 2019 firas 60-årsdagen med stort tårtkalas i Lindellhallen.

  Bertil Janson

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.