20 August, 2019

 
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Studentkår får kritik efter
  medverkan i demonstration

  Publicerad 18 december, 2015

  – Kåren bör inte ställa upp i demonstrationer utan fokusera på att vara det fackliga organet gentemot universitetet. Det säger Anton Bergström i kårpartiet Moderat student, som är kritisk mot att kåren deltog i en demonstration arrangerad av Ung Vänster.

  Det var i slutet av oktober som Umeå studentkår deltog i en demonstration mot regeringens och allianspartiernas förslag om tillfälliga uppehållstillstånd. Ung Vänster arrangerade demonstrationen. Till Umeå studentkårs senaste kårfullmäktige hade Anton Bergström i Moderat student skrivit en interpellation till kårstyrelsen, där han frågade vilka principer som ska gälla när Umeå studentkår ska stödja olika typer av manifestationer.

  Anton Bergström.

  Anton Bergström.

  Anton Bergström säger till Vertex att han i sak tycker att det är viktigt att Sverige fortsätter vara ett öppet land. Men han menar att demonstrationen hade en annan agenda. Den vände sig, enligt Bergström, mot de reformer som 6 av 8 partier i riksdagen tyckte var nödvändig för att underlätta flyktingars inträde på arbetsmarknaden.
  – Den linje demonstrationen förespråkar är för mig orimlig.  Att Revolutionär kommunistisk ungdom deltog och talade gjorde inte det inte mer lämpligt för kåren att ställa upp, i min mening.
  Vilka principer tycker du att kåren ska följa?
  – När det är hela Umeå studentkår som ska representeras bör man vara väldigt försiktig att delta i manifestationer eller demonstrationer. Kåren ska vara för alla. Personligen tycker jag inte att kåren ska delta i frågor som dessa, men jag vet att andra partier i kåren tycker annorlunda och då kan det vara vettigt med tydliga riktlinjer.

  Nils Persson.

  Nils Persson.

  Nils Persson, som är ordförande i Umeå studentkår och i kårfullmäktige representerar Vänsterstudenterna (VSF), säger att han uppmuntrar diskussionen på kårfullmäktige och tycker att den var uppfriskande.
  Om Umeå studentkår i framtiden får en moderatledd kårstyrelse, skulle du ha några synpunkter på om kåren ställde upp till exempel i en manifestation för sänkta skatter och fler privata lösningar i barnomsorgen?
  – Självklart skulle jag motsätta mig det. Men det är så demokratin och kåren ska fungera. Det måste få synas vilken ideologi som står bakom vår verksamhet. Sedan har jag svårt att se hur den frågan skulle gå att förankra i studentkårens uppdrag, vilket är jätteviktigt. Detta gjordes i samband med manifestationen i oktober.

  I svaret på interpellationen skriver Nils Persson att det är ”högst naturligt att Umeå studentkår påverkar, samt påverkas av, samhällsdebatten”. Nils Persson menar också att kårsstyrelsen inte ser att ”eventet nödvändigtvis var partipolitiskt då Ung vänster inte är ett politiskt parti utan en organisation”, men att frågan om partipolitisk anknytning är en som tål att diskuteras.
  Är du nöjd med svaret på interpellationen?
  – Jag förstår hur kårstyrelsen och Nils resonerar, att kåren bör vara aktiv i samhällsdebatten, säger Anton Bergström.
  – Men något som jag vände mig emot var just att det var en uppenbart partipolitisk demonstration där Ung Vänster, Revolutionär kommunistisk ungdom med flera gav stöd för Vänsterpartiets agerande på riksplanet. Kårstyrelsen tyckte inte att det nödvändigtvis var något partipolitisk kopplat till demonstrationen. Det tycker jag säger en del om självbilden från kårstyrelsens sida, säger Anton Bergström.

  Bertil Janson

   

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.