20 May, 2019

 
 • Sex och samlevnad är ämnet när de ideellt arbetande studenterna i Kärleksakuten diskuterar med elever på Umeås skolor.
 • Fullsatt infokväll.
 • Alexander Påhls och Sofie Koorem.
 • Nuzhat Islam.
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Studenter snackar sex
  med intresserade elever

  Publicerad 4 oktober, 2017

  Från början fick bara medicinarna vara med. Numera är studenter från alla utbildningar välkomna. Ska du bli lärare? Sjukgymnast? Ekonom? Kunskaper i njutningsanatomi är alltid meriterande.

  Fullsatt infokväll.

  Det är tisdag kväll, och inne på kårhuset Villan har sittplatserna längs långborden och i sofforna försvunnit en efter en. Eftersläntrarna äter sina tacos i fönsterbrädet.
  – Vi har aldrig varit så många här som ikväll, så det är en glad överraskning, säger Nuzhat Islam som går tredje terminen på läkarprogrammet. De flesta kommer för att få middag, sedan blir de kvar. Jag tror att det här är vad många vill ha utan att de vet om det.

  “Det här” är Kärleksakuten, en ideell studentorganisation med uppgift att upplysa om sex, känslor och könssjukdomar. Under terminerna arrangerar föreningen föreläsningar med teman som “orgasmologi” och “njutningsanatomi”, samt utbildar medlemmar till att bli så kallade “utryckare”. Utryckarna har i  uppdrag att åka ut och hålla samtal och diskussioner med elever på Umeås grund- och gymnasieskolor. En “utryckning” kan ta ungefär tre timmar.
  – Första timmen brukar, särskilt hos de yngre eleverna, gå åt till att få fnissa av sig. Sedan är intresset ofta stort och frågorna många, säger My Lindgren, student på socionomprogrammet.

  Nuzhat Islam.

  Nuzhat och My är överens om att Kärleksakuten många gånger fyller ett behov på skolorna, då det ibland kan vara svårt för både lärare och elever att känna sig bekväma med sex- och samlevnadsundervisning. En del elever vill kanske inte anförtro sig åt en lärare som dessutom ska sätta betyg på dem. Och omvänt vill en del lärare kanske hellre undervisa i sitt eget ämne, än i just sex och samlevnad. Då kan en extern utbildare fungera som ett tillfälligt och mer neutralt forum.

  Nuzhat berättar att utryckarna brukar ställa fram en frågelåda, i vilken alla elever måste lägga i minst tre frågor. På så sätt behöver ingen känna sig utpekad för att ha undrat över en viss sak. Vad eleverna vill prata om beror mycket på åldern.
    – Anatomi är ofta roligare för sjundeklassare, medan gymnasieungdomar vill prata mer om värderingar och normer, säger Joel Fristedt, läkarstudent. Han tillägger att en del skolor också har egna önskemål om vad utryckarna skulle kunna ta upp.

  Alexander Påhls och Sofie Koorem.

  I en av sofforna sitter Alexander Påhls och Sofie Koorem, också läkarstudenter. Introduktionskvällen med Kärleksakuten sammanfattar de som intressant och social.
  – En skön kontrast mot cellen och organisk kemi, tycker Alexander, som har egen erfarenhet av att prata om sex i finsk radio. Utmanande och skojigt på samma gång, säger han.

  Till helgen, den 7-8 oktober, håller Kärleksakuten Norr utbildning för nya utryckare. Mer information och anmälan finns på föreningens Facebooksida.

  Sofie Gisslén

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se