26 June, 2019

 
 • När ljuset försvann lyste studenterna själva upp mörkret. Jenni Sandgren (t.h.) filmade händelsen.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • Studenter fixade ljuset
  under strömavbrottet

  Publicerad 28 november, 2018

  I hörsal A i Lindellhallen blev det kolsvart när universitetet drabbades av strömavbrott. Men med sina telefoner lyste studenterna upp lokalen och föreläsningen fortsatte. Händelsen filmades och har fått över 40 000 reaktioner på sociala medier. 

  Det var strax innan 10.00 i måndags som stora delar av Umeå universitet drabbades av strömavbrott. Jörgen Sandström, säkerhetssamordnare, uppgav då till Svt att stora delar av verksamheten låg nere på grund av en, enligt Umeå Energi, avgrävd elkabel.

  Men trots frånvaron av elektricitet kämpade studenterna och läraren i hörsal A i Lindellhallen vidare. Till skillnad från många andra lektionssalar på universitetet saknar hörsalarna i Lindellhallen fönster, vilket gjorde att lokalen blev helt svart.
  –  För att kunna se något så tog alla upp mobilkamerorna för att lysa upp rummet, och det blev väldigt ljust när ungefär 40 procent av mobilerna lyste och därav drog läraren ett skämt att ”det här skulle ju kunna funka” och menade på att det blev tillräckligt ljust i salen för att alla skulle kunna se tavlan. Och då fortsatte vi till sista stund av lektionen på det sättet, säger Jenni Sandgren, som studerar industriell ekonomi.

  Hon filmade händelsen och lade ut den sex sekunder långa filmen på Snapchat. En vän delade sedan klippet på den sociala nyhetssidan Reddit. På onsdagen har inlägget, med titeln “We’re helping!”, fått mer än 40 000 reaktioner och över 890 kommentarer.
  – Jag tyckte det var häftigt att folk hade uppmärksammat det som en rätt häftig grej och att det hade fått sådan snabb spridning, säger Jenni Sandgren.

  Strax efter 11.00 på måndagen var strömmen tillbaka. Se filmen från föreläsningssalen här och läs kommentarerna här.

  Vendela Wikström

   

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.